дом мечта

Всеки от нас има дом мечта, който се надява някой ден да успее да си купи или построи. Обикновено свързваме реализирането на тази мечта с определен финансов ресурс. Понякога обаче се оказва, че не са ни необходими хиляди левове, за да се сдобием с мечтаното жилище.

Кое е по-добре – да си построите къща или да си купите завършена, но изоставена и да й направите ремонт, който да я превърне в подходяща за живот? Героят на днешната ни история избрал второто, запретнал ръкави и се заел с реновирането на стара порутена селска къща, пишат от jenata.blitz.bg. Всичко започнало, когато мъжът решил да избяга от големия град. На 100 км. от него той открил изоставена ферма. Оказало се, че къщата в нея е на повече от 100 години. Била построена през далечната 1918 година.

За огромна изненада на новия собственик, въпреки запуснатия си и тъжен вид, тя била доста запазена. Струва си да се отбележи, че собственикът ремонтира изоставената сграда 5 години, започвайки от 2013-а. След като боядисал фасадата и сменил прозорците, къщата започнала да придобива външен вид. Почистването на територията около нея и изкореняването на ненужната дива растителност също си казали думата. От всички храсти и дървета, мъжът оставил само вековната липа, която растяла близо до сградата.

Зад стените на къщата имало стая и кухня, разделени от преграда. В стаята имало камина, която, за радост на новия собственик, работела както трябва. Помещенията били в плачевно състояние и той се захванал с ремонта. Започнал от печката. Направил гипсова мазилка с дебелина около 2 см., а когато изсъхнала, направил имитация на камъни и тухли, след което ги боядисал. Изгнилите около печката дъски били махнати, а подът покрит с плочки, за да не падат въглените по дървото. Останалата част от пода и таваните били непокътнати и се нуждаели само от нова боя.

Площта на къщата била около 40 кв. метра и на пръв поглед нямало кой знае колко работа. Пред собственика обаче стояла една основна задача – да направи всичко бързо, качествено и евтино. За да спести пари, той правел всичко със собствените си ръце. Увеличил отворите на прозорците и сменил старата дограма с модерна, която купил от производител. Измазал стените, като преди това се наложило да свали 15 слоя стари тапети. Изциклил пода и го боядисал с обикновена блажна боя. Таваните и стените боядисал с миеща се бяла боя. Почистил дъските на тавана и в краищата сложил декоративни елементи от дърво в контрастен цвят, с които хитро успял да скрие някои неравности на покритието.

От старата градина, която в по-голямата си част трябвало да бъде изкоренена, си оставил няколко ябълкови дървета. Почистил кората им и ги минал с лак. Така се сдобил с отлични декоративни елементи за интериора. Сега ябълковите дървета красиво „растат“ точно до леглото му, както и в ъглите на кухнята. Мебелите също измайсторил със собствените си ръце. Леглото доближил до печката, а от другата страна разположил дивана, на който да седне с чаша чай в ръце и да гледа към огъня. Интериорът на дневната му се допълва от домашна маса, огледало и нови завеси.

След като съборил старата плевня в имота си и разчистил планините боклук, пред погледа му се разкрила вековна каменна изба. Стените й приличали на средновековен замък, което вдъхновило мъжа да съхрани постройката, но малко да я модернизира и да я направи по-комфортна, превръщайки я във винарската изба. Каменната изба не била единственото нещо, което намерил новият собственик. Продължавайки да разчиства терена, обрасъл с дива растителност, той се натъкнал на разрушен кладенец.

Надеждно изградил стените му, декорирал го, а около него засял красиви цъфтящи растения. Тъй като бил много креативна личност, новият стопанин си направил и спортна площадка, нови пътеки, саксии с цветя и дървени пейки за почивка. След като теглил чертата, се оказало че е похарчил около 5 000 долара. Но, гледайки крайния резултат, е ясно, че всички тези усилия и пари са си заслужавали!

Вижте още:Шаш: Видинчанин спечели 2 милиона, къща, спортна кола и почивка в Дубай, но изчезна2 млн. лева от Националната лотария спечели късметлия от Видин в първия ден на декември, а печалбата…Dec 2 2019skafeto.comКакво не им е наред на американските къщи?Американските къщи често ни впечатляват, защото са различни от нашите от една страна, а от друга, за…Dec 2 2019skafeto.com


loading...