Дража Вълчева

Какво се случва с австрийското наследство на Дража Вълчева, питат се старейшини от БСП 6 години след смъртта на видната БКП функционерка. Фаворитката на Тодор Живков почина на 26 май 2016 г. след инсулт, който я покоси по време на съня ѝ. След кончината ѝ не стана ясно каква е съдбата на имотите ѝ във Виена, заради които навремето Вълчева си навлече омразата на много свои партийни другари, пише Ретро.

След промените за известно време се говореше, че желязната лейди на БКП се е преместила със семейството си в австрийската столица, където разполагала не само с жилище, но и с магазини, които отдавала под наем. Повечето от тях се ползвали за цветарници, а с апетитните имоти за милиони Вълчева се била сдобила още докато се ползвала с благоразположението на Тато, както и с твърдите си позиции в партията. Към днешна дата никой от живите ѝ съратници не знае какво се е случило с имотната ѝ империя в Австрия. Близки до Вълчева споделят единствено, че апартаментът ѝ в центъра на София бил отдаден под наем.

До края на живота си Дража живееше в емблематичното жилище близо до Докторската градина в София, личен подарък към нея от бившия Първи. Тя редовно можеше да бъде видяна на разходка в парка, куцукайки с бастун. Заради внушителните размери от близо 170 квадрата, отличната локация и аристократично обзавеждане с антикварна стойност цената на имота била колосално висока, съответно наемът не падал под 5 хиляди лева.

Пловдивското жилище на Дража, намиращо се на пъпа на града на централната ул. „Иван Вазов“, отдавна не е собственост на нейното семейство и е продадено на богат бизнесмен.

Единственото дете на Вълчева е дъщеря ѝ Саша, която работи като учен към БАН. Тя е омъжена за бизнесмена и дипломат Пламен Грозданов, с когото имат двама големи синове. Семейството развива множество бизнеси, сред които и винарска изба, но дъщерята на Дража е посветена основно на науката и работата си върху различни изследвания и разработки. Именно при Саша би следвало да е отишло цялото наследство на видната БКП функционерка, която след демократичните промени беше изключена от БСП и изпадна в немилост.

Още от Любопитно


loading...