дървото на смъртта

Манчинеловото дърво (Hippomane mancinella) се среща в райони, които са любими на туристите от цял свят. То вирее в Карибите, Бахамите, Мексиканския залив, части от Северна в Южна Америка, на островите Галапагос и дори в американския щат Флорида. И изглежда наистина прекрасно – наситени пастелни зелени цветове и плодове, които толкова приличат на ябълка. Но не правете грешката да си хапнете от тези ябълки. Всъщност видите ли такова дърво, бягайте далеч. Дори най-малкото докосване може да се окаже опасно за живота. Когато испанците първо открили дървото по време на завладяването на Америкa, те го нарекли „arbol de la muerte“, което означава “дърво на смъртта”.

Само докосване на кората му може да ви докара химически изгаряния. Плодът пък предизвиква повръщане, задушаване, диария, гърчове.

Ето какво разказва туристката Никола Стрикланд, която била на почивка в Карибите заедно с приятеля си„ Двамата се разхождали, когато попаднали на въпросното дърво. Решили да си хапнат от „ябълките“. Само секунди след това пиперливият вкус в устата им се превърнал в изгарящо усещане, дихателните им пътища били напълно блокирани, а вратовете им сковани, тъй като токсичния сок вече бил проникнал в лимфните възли.

Двамата оцелели единствено защото гризнали съвсем малко от смъртоносния плод. Дървото е изключително токсично. Плашещо е, че почти всяка част на дървото съдържа тези токсини, от кората до сока. Ако се изгори, димът от него също е опасен. И на всичкото това, ето и най-странното. Дървото на смъртта е чудесен дом за игуаните, които дори си хапват от плодовете му.

Да хванеш парче дърво вместо риба, а то да струва милиониТази история звучи като истинска приказва, но е съвсем реална и се е случила в Хонконг. Главен герой…Oct 4 2018skafeto.com


loading...