В билзкото минало, поради различни причини се случи така, че някои от съществуващите държави вече ги няма. От етнически конфликти до граждански войни и борби за независимост, политически стремежи, всичко това кара държави да се появяват и изчезват непрекъснато.

Например Съюзът на съветските социалистически републики – СССР е държава, която вече не съществува. Съюзът е създаден през 1922 г. и се простира от Балтийско и Черно море до Тихия океан.

Към края на съществуването си комунистическата страна включва 15 евразийски републики и повече от 100 различни националности и географски е най-голямата държава в света. СССР се разпадна през 1991 г. и много от републиките в него обявиха своята независимост.

Австро-Унгария

Държавите, които вече не съществуват

Създадена през 1867 г. чрез съюз на Австрийската империя с кралство Унгария, Австро-Унгария включва 11 различни етнически групи и е най-голямата католическа империя по онова време. Тя съществува до 1918 г., когато се поддава на националистически настроение и се разпада на Австрия, Унгария, Полша, Чехословакия и Югославия.

Югославия

Държавите, които вече не съществуват

Югославия (Земя на южните славяни) се намираше в западно-централния Балкански полуостров. Някога част от Австро-Унгарската империя, Югославия е създадена за първи път през 1918 г., но се нарича Кралство на сърби, хървати и словенци. Става Кралство Югославия през 1929 г.

След Втората световна война монархията е разпусната и страната става комунистическа, под управлението на Йосип Тито.

След смъртта му през 1980 г. Югославия се поддаде на етническо напрежение и жестока гражданска война. В средата на 90-те години на миналия век Югославия се разделя на седем различни държави: Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Косово, Черна гора, Сърбия и Словения.

Народна република Тува

Държавите, които вече не съществуват

През 1921 г., с подкрепата на Русия, болшевиките създават Народна република Тува, която е призната за независима само от СССР и Монголия. Държавата е просъществувала до 1944 г., когато е анексирана от СССР, а днес територията на Танну Тува (на снимката е съвременният флаг на Тува) е част от Руската федерация.

Родезия

Държавите, които вече не съществуват

Разположена в централната част на Африка Родезия, позната днес като Зимбабве и Замбия, се самопровъзгласява за държава през 1965 г., но не е международно призната за такава. Родезия се администрира от британска южноафриканска компания, търсеща злато, мед и въглища, докато страната придобива независимост през 1979 г. след 14-годишната Родезийска война на Буш.

Кралство Хаваи

Държавите, които вече не съществуват

През 1795 г. островите Хавай, Оаху, Молокай и Ланай се обединяват под единно правителство. Към 1810 г. целият архипелаг се присъединява към Кралство Хаваи, управлявано от две династии, докато не стане република. То е анексирано от САЩ през 1898 г. Хаваи най-накрая стана 50-ият щат, който се присъедини към съюза през 1959 г.

Германска Демократична Република (ГДР)

Държавите, които вече не съществуват

След Втората световна война Съюзниците разделят Германия и столицата ѝ Берлин на източна и западна част, създавайки Германската Демократична Република, позната още като Източна Германия.

Социалистическата страна е под контрола на СССР до 1990 г., когато отново се обединява със Западна Германия след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Чехословакия

Държавите, които вече не съществуват

След разпада на Австро-Унгария е създадена Чехословакия, която включва Бохемия, Моравия и Словакия. След това държавата е окупирана от нацистите, последвано от съветска окупация. В крайна сметка се стига до мирен край на комунизма в Чехословакия след Нежната революция през 1989 г. и през 1993 г. страната се разделя на Чехия и Словакия, като Чехия запазва знамето.

Прусия

Държавите, които вече не съществуват

Прусия има дълга история и е била една от най-мощните страни в Централна Европа. Страната, предшественик на Германия, спира да съществува през 1918 г., но като свободна държава съществува до 1947 г.

Прусия е известна с военното си майсторство и е имала силен глас в международната политика.

Османската империя

Държавите, които вече не съществуват

Това е най-дълго съществувалата империя, която се простирала на широки територии около Средиземно и Черно море.

През 19 век империята започва да губи във войни и изпада в дипломатическа изолация. В крайна сметка, спира да съществува през 1922 г., когато Турция – последната най-голяма територия, стана независима.


loading...