Дюрер

За неочакван детайл, открит в картина от изложбата „Пътешествията на Дюрер. Странстванията на ренесансовия художник”, в Националната галерия в Лондон, пише Сега, цитирайки TheArtNewspaper.

В ранно копие на олтарната картина на Албрехт Дюрер „Празникът на розовия венец“, представена в изложбата в Националната галерия в Лондон, се вижда старателно нарисувана муха. Повечето посетители не обръщат внимание на насекомото, но веднъж забелязано, вече е невъзможно да бъде забравено.

Мухата е почти в центъра на композицията – тя седи върху тъканта, покриваща коленете на Богородица, точно между младенеца Исус и императора на Свещената Римска империя Максимилиан I. Насекомото е нарисувано в естествен размер, докато хората на снимката са около половината от размера си. Оказва се, че Дюрер е изобразил мухата така, сякаш стои върху повърхността на картината.

Мистерията на Дюрер: Петвековната история на една загадъчна муха

Копието от олтарната композиция за изложбата в Лондон, която продължава до 27 февруари, е предоставено от Музея на историята на изкуството във Виена. Оригиналът, който не е в изложбата, датира от 1506 г. и е нарисуван по време на пътуването на художника до Венеция. Олтарът може да е бил повреден, докато е бил транспортиран през Алпите до Прага 100 години по-късно или по време на Тридесетгодишната война – и в един момент е загубил значителна част от цветовете на повърхността си.

Панелът, който сега се съхранява в Националната галерия в Прага, е бил сериозно реставриран няколко пъти от XVII век насам. Така че мухата е изчезнала оттам отдавна: или слоят боя просто се е отлепил, или реставраторите са я замазали, смятайки присъствието ѝ за неподходящо. Възможно и да е добавена към копието по-късно.

Мистерията на Дюрер: Петвековната история на една загадъчна муха

Но със сигурност се знае, че Дюрер наистина е изобразил насекомото в картината. В стихотворение, написано година след завършването на творбата, той е описан като „художникът на дръзката муха“. Олга Коткова, уредник в отдел живопис на Националната галерия в Прага, е убедена, че и в оригинала е имало муха. Олтарното копие, върху което е запазено насекомото, датира от около 1600 г. и е рисувано директно от оригинала.

Може да изглежда кощунствено, че някаква муха седи почти по средата между краката на малкия Исус и ръцете на императора, събрани за молитва. Откъде е дошла тя? Сюзън Фойстър, куратор на изложбата в Лондон, предлага две версии. Първо, това може да бъде символ на смъртността или злото, и второ — опит да се привлече вниманието към умението на художника. Като се има предвид безспорния талант на Дюрер и голямото му самочувствие, е възможно да се предположи, че мухата е послужила като реклама за майсторското му боравене с четката. Но на олтара в църквата мухата би могла да се види само от близко разстояние, така че най-вероятно повечето от енориашите просто не са я забелязвали.

Художникът нарочно е изобразил насекомото между Христос и императора. Ако това е символ на смъртността, тогава мухата може да е препратка към предстоящето разпятие. Мухите обаче не са от най-приятните създания и често се свързват с лоши неща, така че това обяснение не изглежда много вероятно. Може би Христос ще смаже насекомото с крака си, което по този начин символизира победата над злото.

Едно нещо е ясно: дори пет века по-късно реалистично изобразената муха на Дюрер остава загадка за експертите.

В десния край на картината художникът ни наблюдава с интерес чрез своя автопортрет, докато ние наблюдаваме неговия труд:

Мистерията на Дюрер: Петвековната история на една загадъчна муха

Още от Любопитно


loading...