Дяволските кълба

Много древни цивилизации и народи са живели на територията на нашата планета, оставяйки след себе си голям брой артефакти, някои от които са направени толкова умело и дори футуристично, че неволно започвате да се чудите – възможно ли е технологичното развитие на човечеството да тръгне надолу, а нашите далечни предци са притежавали технологии много по-напреднали от съвременните? В тази статия ще говорим за редица необичайни артефакти, които съвременните изследователи често наричат ​​„Дяволските кълба“.

Тези обекти са топки, направени по най-често от кост и технологията на тяхното производство е невероятна – една топка е вградена в друга, която е вградена в трета, като всяка вътрешната топка може да се върти в абсолютно всяка посока.

Според съвременните учени те са единствено за красота, но безполезни иначе дрънкулки.

Ако обаче следвате тяхната теория и вярвате, че в древността хората са притежавали много по-лоши технологии и инструменти, отколкото в наше време, тогава се оказва, че производството на такива артефакти от древни майстори може да отнеме много години от живота им.

Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота

Наистина ли са отдавали толкова от времето, съответно живота си, за да решат да правят подобни дяволските кълба без някаква сериозна и важна цел? Повечето от тези артефакти са открити на територията на днешен Китай.

В тази страна производството на такива обекти се извършва почти в индустриален мащаб – намерени са много топки, с най-различна форма, дизайн и материал, от който са направени. А най-старите екземпляри са направени не само от слонова кост, но и от костите на носорог. Според някои съвременни изследователи хората са започнали да правят първите такива топки – още през неолита, т.е. Новокаменната епоха. Според други периодът е далеч по-близкият до нас XVI-XVII век.

Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота

Повечето от тези артефакти са открити в долините на реките Яндзъ и Жълтата река. Има версия, според която тези произведения на изкуството биха могли да се използват като религиозни и култови неща за различни ритуали.

Разглеждайки тези артефакти, първото нещо, което ни идва на ум, са модерните прецизни стругови или фрезови машини управлявани от компютър, както и 3-D принтерите. Не можем да си представим как по това време е възможно да се мине без такива технологии – тези кълба изглеждат толкова перфектно, нали? Но защо са били наричани дяволски?

Дали обяснението тук не е много просто – съвременните изследователи поради това, че не са в състояние да обяснят технологията на тяхното производство в пълнота служат като предпоставка за създаването на митологията около артефактите? Когато човек не може да обясни нещо, първото, което му идва на ум, е да го препишем върху някакви мистични сили, обикновено нечисти…

Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота

Как всъщност са правили Дяволските кълба?

За това наистина е необходим вагон търпение и много спокойни ръце.

Реално в кризисния XVII век се е появила резба по кост „топка в топка“ (вложени една в друга костени ажурни(мрежести) топки, гравирани с миниатюрни фигурки) – вещ, поразяваща с филигранността на работата, но по същество изящна и трудоемка  дрънкулка. За такава работа на майсторите били нужни много години.

Видимо, китайците имали такова хоби – да правят подобни играчки: топка от кост с прорези, в нея друга топка, в нея трета, и всяка може да се върти на всички посоки.

Първата стъпка в изработването на това чудо е превръщането на парче кост в идеална топка, след което в нея на необходимите разстояния се пробиват няколко отвора с конусообразна форма, като върховете им се срещат точно в центъра на топката. След това майсторът с помощта на линийка отбелязва във всеки отвор колко топки иска да гравира вътре в първата.

Сега той може да пристъпи непосредствено към изрязването на топките, започвайки от лежащата в самото сърце на бъдещата „решетъчна топка“. Майсторът трябва да разчита само на собствения си усет, години опит и на острието на резеца, защото направените отвори не му позволяват да види какво става вътре в топката. Всички останали топки също се изрязват отвътре. При това ако майсторът сгреши дори на милиметър, цялата му работа ще отиде в канала.

Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота

Най-сложната сред „решетъчните кълба в кълба“ се смята изработената в завода за Резба по слонова кост в Гуанчжоу. Вен Жунбяо, заслужил работник в този отрасъл, през 1977 година изрязал от слонова кост 15 см в диаметър набор от 42 топки, всяка от които се намирала в подвижно състояние спрямо  другите и били украсени с гравирани пейзажи (павилиони, кули, облаци и планини). Централната топка била с дебелина на хартиен лист. Вен Жунбяо е потомствен майстор на художествена резба по кост четвърто поколение. През 1915 година неговият баща получил международно призвание на международна изложба в Панама, като изрязал 25 сферични слоя, с диаметър на външната сфера 10 см. Вен Жунбяо е надминал своя баща по майсторство.

Китайските топки-главоблъсканици са толкова фина изработка, че могат да се изработят изключително само ръчно. Даже леко побутване с ръка може да разбие на парчета вътрешните слоеве и да разруши работа за няколко дни.  За да се разбере колко са те крехки, не се препоръчва да се правят опити да се подредят всички отвори в един ред, тъй като това може да повреди концентричните сфери.

Вълшебните топки, както понякога също се наричат, обикновено се отнасят към предметите с положителен заряд заради използването им като символични украшения и заради формата им на безкраен кръг. Слоевете могат да символизират различни неща – от четирите посоки на компаса до природните елементи, а гравюрите на най-външната топка обикновено напомнят дракон или феникс, съответстващи на Ин и Ян. Смята се, че топка-загадка, декорирана с тези два елемента е способна да укрепи брака и да донесе успех и благоденствие.

Дизайнът на дяволските кълба също вдъхновява британската фирма Steven Chilton Architects да предложи подобен дизайн на театър в Гуанджоу. Предвидената сграда се състои от купол от припокриващи се черупки, всеки декориран с геометрични шарки.

Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота Историята на„дяволските кълба“ - артефакти с поразителна красота

Вижте още:
Какво се е случило с подводния град с пирамиди до Куба?Преди повече от десетилетие екип от изследователи работят по мисия за проучване на западното крайбре…Oct 29 2020skafeto.com

По-древни от пирамидите – нови разкрития в ирландски гробнициТе са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъ…Jul 28 2020skafeto.com

Млечният път е пълен с мъртви извънземни цивилизацииИзследванията показват, че Млечният път може да е пълен с мъртви извънземни цивилизации, които са би…Dec 27 2020skafeto.com

САЩ и Израел общували с галактическа федерация на извънземниСпоред бившия ръководител на израелската програма за космическа сигурност Хаим Ешед САЩ и Израел са …Dec 8 2020skafeto.com

Мистерията на извънземните фигури от Нуку ХиваЧетириъгълният остров Нуку Хива представлява атол с площ 330 квадратни километра, дължината му е 30 …Aug 11 2020skafeto.com

Историята на извънземните черепи от ПаракасПрез 1928 г., изучавайки античната култура от 4-3 в. пр.н.е. в Паракас, Южно Перу, археологът Хулио …Apr 26 2020skafeto.com

loading...