египет бира

Анализ на фрагменти от керамика, открити от учените в Хиераконполис (Нехен), древен град в Южен Египет, е направил невероятно откритие. Изследователите са открили остатъци от бира, която повече прилича на каша.

По време на разкопки учени от университета в Дартмут, Великобритания, са открили пет големи съда с плоско дъно, които вероятно са били използвани за пренасяне на продукта до други градове. Открити са и четири черни стъклени съда във формата на чаши от тънка глина, в които са намерени и остатъци от бира, което говори за тяхното използване за пиенето на тази напитка.

Фрагментите датират от периода между 3800 и 3600 г. пр.н.е., около 600 години преди управлението на първия египетски фараон Нармер.

Според археолозите бирата е била не просто продукт, а „символ на статус и власт“, важна напитка по време на богати пиршества и погребални ритуали.

Остатъците от органична материя, открити в съдовете, предполагат, че напитката е била подобна на гъста каша, приготвена от пшеница, ечемик и билки.

Досега в Хиераконполис са открити повече от дузина древни пивоварни, но рецептата за местни напитки все още е обвита в мистерия. Новото изследване хвърля светлина по този въпрос.

„Бирата вероятно е била подобна на гъста каша, много различна от това, което пием днес – казват авторите на новата работа. – По тези места бирата най-вероятно е било основен хранителен продукт, консумиран от всички, и в същото време тя е играела голяма роля по време на специални ритуали.“

Вижте още:
В Египет откриха огромен, недокоснат, 3000-годишен „изгубен златен град“Археолозите приветстваха откриването на „най-големия“ древен град, открит в Египет, заровен под пясъ…Apr 9 2021skafeto.com


loading...