Екатерина Велика ваксиниране

Руската императрица Екатерина Велика писала писмо за ползите от ваксиниране срещу едра шарка. Вчера то, заедно с портрет на владетелката, бяха продадени на търг на аукционната къща MacDougall’s за 1,26 милиона долара.

Писмото, адресирано до граф Пьотр Румянцев, е написано на 20 април 1787 г. Императрицата посочва на графа необходимостта да се започне в поверените му провинции практиката на „ваксиниране срещу едра шарка, която, както знаем, причинява огромни вреди особено на обикновените хора“.

„Подобна ваксинация трябва да се среща често, а и още повече след като в днешно време има доста лекари и не струва скъпо“, пише Екатерина II, като съветва да се увеличи заплатата на лекари, които знаят как да се ваксинират.

Екатерина Велика е първият държавен глава подканващ за ваксиниране
Писмо от Екатерина Велика до граф Пьотр Александрович Румянцев относно ваксинацията срещу едра шарка, 20 април 1787 г. © 2021 MacDougall Arts

Още през 1768 г. Екатерина Втора първа в Русия се разболява от едра шарка и настоява наследникът на трона Павел Петрович да бъде ваксиниран след нея.

Екатерина Велика е първият държавен глава подканващ за ваксиниране
Portrait of Peter I by Yan Kupetsky, with the Russo-Prussian Treaty of 1714.© 2021 MacDougall Arts

По това време ваксинацията е направена по метода на вариолацията – здрав човек се заразява, като в кожата на ръката на здрав се поставя парче кожа или течност от заразен. Ваксинираните обикновено се разболяват лесно и получават имунитет – нещо, което императрицата знае.

Според организаторите на търга смелостта и решимостта, показани от Екатерина Втора в борбата с болестта, която отнема милиони животи, са особено актуални по време на пандемията от COVID-19.


loading...