Юрий Гагарин

Денят е 12 април 1961 годена. Юрий Гагарин става първият човек влязал в орбита около Земята и моментално придобива небивала световна слава. Така Съветите изпреварват с едни гърди американците и Гагалин се превръща в най-мощното пропагандно оръжие на Кремъл. Сега трябва само да обикаля по света, да се среща с ръководителите на безброй държави, да участва в митинги, приветстван от стотици хиляди… Но трябва да забрави за летене в космоса. Рискът е бил твърде голям – зад блестящия полет на Гагарин се крият много неизправности и дефекти в космическите кораби на СССР – просто в бясната надпревара с американците няма време за усъвършенствания и подобрения… Гагарин е осъзнавал прекрасно всичко това. Той е подтиснат и неудовлетворен, че не му се разрешава да лети дори с изтребител, на което е бил обучаван години наред…Кой смени името на Георги Иванов и защо „Жигула“ стана „Лада“Стара максима: човек не си избира името. Нито онези, които са му го дали – родителите. Да, ама не съ…Apr 11 2017skafeto.com

Започва борба с партийно подчинената космическа администрация, в опит да наложи политика на стриктно спазване на процедурите за безопасност.

Нещо повече, знаейки за съществуването на повече от 200 дефекта в новата версия на космическия кораб „Союз-1“ прави всичко възможно да предотврати полета с него на своя добър приятел космонавта Серей Комаров, дори пише писмо от 10 страници до тогавашния лидер на СССР Леонид Брежнев… Но напразно… – важното е било да се прослави съветската космическа мощ и Комаров е изстрелян в космоса, разбивайки при приземяването… Междувременно, годините отминават и в началото на 1968 година, все пак, Юрий Гагарин отново полетява с твърдото намерение да се утвърди поне като летец-изпитател, а защо не – да бъде пуснат отново в Космоса… А може би към Луната, към която съперниците от САЩ са насочили вече Аполо-11, на върха на гигантската ракета Сатурн-5… И тогава се намесва злата Съдба – героят-космонавт загива при учебен полет с изтребителя УМиГ-15…! Светът е потресен и недоумява, необходимо ли е било за се рискува живота на Юрий Гагарин?! Рискът и при пилотите на експерименталните машини никак не е малък и все пак, това не е космическа ракета, нали? Пък и Гагарин така страстно е искал отново да лети…

Изниква и закономерният въпрос – как се е случила трагедията, дали това е било случайно стечение на обстоятелствата или е пилотска грешка? Извършени са подробни разследвания, естествено – незабавно засекретени. Затова и започват да се тиражират различни версии, породени от слухове, фрагменти от подочути разговори или наложени от официозите „заключения“. След разсекретяване на архивите се оформя официалната версия, че Гагарин, намирайки се на пределно допустима височина от около 400 метра е бил принуден да предприеме критична маневра, или за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда, или за да избегне навлизането в горния край на първичен слой ниска облачност. Но изтребителят му е летял твърде ниско, а, може би, и дългият “престой“ на Гагарин на Земята се е отразила в някаква степен на неговите умения? Има и друга версия, която изглежда отразява реалността.

Алексей Леонов, много близък приятел на Гагарин, се добира до секретен доклад на комисията за разследване на инцидента, както и с писмо на свидетелите на нещастието, от което става ясно, че маневрата, която Гагарин извършва, преди да влезе в смъртоносна спирала, е била с цел да се предотврати удар с друг модел съветски изстребител, СУ-15, чийто пилот, не предполагайки че в близост до него има друг самолет, се спуска внезапно и необосновано под 400 метра и така се оказва на само на 10-на метра от Мига на Гагарин, чиято светкавична реакция предотвратява сблъсъка между двата изтребителя, но не и сблъсъка на Мига със земята… Тези обстоятелства се оказват не по вкуса на партийното ръководство, тъй като въпросният пилот на СУ-15 е бил пряко подчинен на прочутия авиоконсруктор Алексей Туполев. Това му помага да се измъкне от отговорността, че непреднамерено е станал причина за смъртта на първия човек обиколил победоносно Земята с с ракета. История на космонавтикат … колко още тайни крие тя?

loading...