живков

На 7 септември през 1911 г. е роден Тодор Живков – най-дълго управлявалият държавник в новата история на България. Той е на власт 35 години – от 1954 г. до 1989 г. През 1954 г. става първи секретар, а през 1981 г. генерален секретар на ЦК на БКП. Председател на Министерския съвет на НРБ е от 1962 до 1971. От 9 юли 1971 г. до 17 ноември 1989 г. е председател на Държавния съвет на НРБ. Кмет на София (27 май – 1 ноември 1949).

Свален е от власт чрез „дворцов преврат“ на 10 ноември 1989 г. С решение на пленум на ЦК на БКП е изваден от състава на ЦК на БКП на 8 декември 1989 г., а няколко дни по-късно е изключен от партията.

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България налага на Живков 7 години затвор, заменен с домашен арест, за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат, на жилища и коли. Осъден е да върне на държавата 21 010 380 лв. На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на Наказателните колегии на Върховния съд признава на Живков статут на бивш държавен глава и прекратява делото срещу него. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София месец преди да навърши 87 години.

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)
Тодор Живков обичаше да се хваща на хорото

Около личността на Тато има много митове и легенди и една от мистериите, свързани с него, е кога всъщност е роден. В официалните му биографии пише, че се появява на бял свят на 7 септември 1911 г. Съществуват редица подозрения, че това е така, а накрая на живота си самият партиен вожд обяви в мемоарите си, че сам е измислил рождената си дата.
Тодор Живков казваше: За успехите отговарям аз, за неуспехите – Станко ТодоровКалин Тодоров (1953 г.) е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридс…Jun 24 2019skafeto.com

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)
Тато го играеше „човека от народа“

През годините на тоталитаризма, в които Тодор Живков управляваше, се носеха слухове, че датата 7 септември е подбрана нарочно, за да е близо до историческата дата 9 септември, когато през 1944 г. комунистите взимат властта чрез държавен преврат. Същевременно Живков, който е избран за първи секретар на ЦК на БКП през 1954 г., официално провежда политика на развенчаване на култа към личността.

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)

Живкoв пoeмa влacттa в пaртиятa, a oттaм и в държaвaтa, в рeзултaт нa рeшeниятa нa Aприлcкия плeнум нa ЦК нa БКП – 2-6 aприл 1956 г. Рeшeниятa нa тoзи плeнум ca oтглac oт рeшeниятa нa XX кoнгрec нa КПCC, кoгaтo cъвeтcкият лидер Никитa Хрушчoв рaзoбличaвa култa към личнocттa нa Cтaлин и дaвa укaзaния тoвa дa ce извърши и cпрямo ръкoвoдитeлитe oт cтaлиниcтки тип в другитe coциaлиcтичecки cтрaни. Тaкa Живкoв cмeня Вълко Чeрвeнкoв, чиятo дяcнa ръкa e бил, и cлaгa нaчaлoтo нa cвoятa линия в БКП, кoятo три дeceтилeтия e възвeличaвaнa кaтo „Aприлcкa“.

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)

Затова, макар и да управлява авторитарно, Тато не превръща рождения си ден в национален празник и няма всенародни тържества. Това обаче не пречи на хиляди партийни членове от цялата страна в навечерието на 7 септември да отрупват с подаръци партийния и държавния ръководител, носейки му всякакви армагани в София.

Ето какво споделя Тодор Живков в мемоарите си, излезли през 1997 г.: „Дълги години бе оспорвана и датата на моето раждане. И то не от някой друг, а от собствената ми майка. (Sic!) Нашият спор с нея така и не приключи. Наложих се аз, но тя докрай остана на своето. Какъв е случаят? Майка ми твърдеше, че съм се родил навръх Симеон по стар стил.
Снахата на Тодор Живков милионерка в САЩ: Маруся тъне в луксБившата снаха на Тодор Живков Маруся Минчева, която от 35 години живее в САЩ, тъне в лукс и охолство…Mar 22 2019skafeto.com

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)

Но свещеникът, който ме кръщавал, известният поп Велчо, бил порядъчно пийнал, та сварил да запише само деня на кръщавката, а пропуснал датата на раждането ми. Познавах добре традицията по нашите места и знаех, че обикновено детето минава през светия купел месец след раждането.

Пресметнах и определих датата – 7 септември. Майка ми остана непреклонна: „На никакъв 7-и, роден си навръх Симеон, на 20-и.“ Всеки път завършвах препирнята ни с думите: „Иди се обяснявай с попа, мамо, мен ме остави.“ Ако я бях послушал, сега щях да съм по-млад с цели 13 дни!“

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)
Живков заедно с либийския диктатор Муамар Кадафи в Триполи

Същевременно след промените през 1989 г. всяка година на 7 септември Правец се изпълва с много хора, които идват да поднесат цветя на паметника на Тодор Живков и да разгледат родната му къща, превърната в музей. В Историческия музей в града пък е подредена постоянна колекция подаръци, получавани от Първия в качеството му на държавен глава в продължение на повече от три десетилетия.

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)
 След лов – Тодор Живков и Леонид Брежнев оглеждат трофеите

Копия на Тракийското съкровище са били най-честият подарък, който Тодор Живков е правел на свои колеги при пътуванията си зад граница, разкри преди време неговата внучка Евгения Живкова.

„Хората си спомнят с добро за Тодор Живков и се надявам, че историята ще даде оценката си за него. Мисля, че ние като българи трябва да тачим миналото си и с доброто, и с лошото, тъй като в едно дългогодишно управление неминуемо има и плюсове, и минуси. Но ние трябва да пазим нашето минало и да се гордеем, че сме българи“, коментира тя.

Kъща на Тодор Живков в центъра на София се продава за 11 милионаЧастен съдебен изпълнител е обявил за продажба емблематичната Чапрашикова къща на столичната улица „…Sep 2 2019skafeto.com

Най-честите подаръци, които Жени му правила за рождения ден били жилетки, тъй като той много обичал да ги носи. „Той е човек от народа и винаги е работел за хората“, казва неговата внучка.

По думите на кмета на Правец Румен Гунински за него и за съгражданите му не стои въпросът дали Тодор Живков е противоречива личност. Кметът изтъкна, че Живков е направил много за родния им край и те са му благодарни: „33 години Тодор Живков управлява, като тръгна от народа и работи за народа. Живя и умря като българин за България. Нека историята оценява, а ние да го почитаме“, заяви още кметът на Правец.

Живков сам измисля рождената си дата (СНИМКИ)
Кметът на Правец Румен Гунински поднася цветя пред паметника на Тодор Живков

На един от паметниците на Тато в родния Правец е издълбан следният надпис: „Аз, Тодор Живков, използвах цялата власт, която имах, за добруването на своя народ.“
Любопитни факти за съпругата на Тодор Живков: Д-р Мара Малеева го научила да се храни с нож и вилицаВ годините на социализма почти не се говореше за жената на бившия Първи – д-р Мара Малеева. Съпругат…Sep 5 2019skafeto.com


loading...