Живков фруктиера

Изключително любопитна колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал, бе представена в една от експозиционните зали в Созопол. Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни личности у нас или след правителствени посещение на бившия първи в различни точки на света, предаде Нова телевизия.

Колекцията от подаръци за Тодор Живков е събирана 35 години – колкото време той е на власт. Повечето от даровете са били пръснати в родния град му Правец, в Националния исторически музей, както и в домовете на членове на семейството му.

Колекцията с подаръци за бившия генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет на Народна Република България Тодор Живков, идва в Созопол от Историческия музей в Правец.

Брежнев подарил на Живков кораб, а Горбачов - кристална фруктиера (Снимки)
Фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист подарена на Живков от Горбачов

Изложбата представя за посетителите близо 80 от подаръците за бившия държавен глава. Живков е поддържал приятелски отношения с много от президентите, монарси и диктатори на държави от всички континенти, а при всяка среща, които са били по няколко на година, държавните глави са си разменяли подаръци.

„Зад тези  подаръци стои една дипломатическа куртоазност, но така или иначе България през този период имаше своите дипломатически успехи”, обясни директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев.

Брежнев подарил на Живков кораб, а Горбачов - кристална фруктиера (Снимки)
Приятелството с индийския премиер Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, един от които – миниатюрен модел на Тадж Махал

Сред подаръците са писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни.

„От скъпоценни материали, от сребро, с една много добр,а изключително красива фиреграмна техника. Това показват и гоблените, и предметите от стъкло и порцелан”, каза Недев.

Брежнев подарил на Живков кораб, а Горбачов - кристална фруктиера (Снимки)

В колекцията има подаръци от срещите на Тодор Живков с генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, сред които – ювелирен кораб, поръчан специално за българския държавен глава. Също така фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист от бащата на перестройката и пръв и последен президент на СССР Михаил Горбачов и африкански бокал от махагон.

Брежнев подарил на Живков кораб, а Горбачов - кристална фруктиера (Снимки)

Един от подаръците от многократните срещи между Живков и либийския ръководител Муамар Кадафи пък е седло за камила.

Колекцията съдържа сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, както и съдове за плодове от севернокорейския лидер Ким Ир Сен. Приятелството с министър-председателя на Индия Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, един от които – миниатюрен модел на Тадж Махал. След среща с японското императорско семейство пък Тодор Живков се сдобива с автентичен самурайски аксесоар. Сред подаръците са още предмети от български градове и работнически колективи.

Брежнев подарил на Живков кораб, а Горбачов - кристална фруктиера (Снимки)

„Най-интересният паметник е препис на Евангелие от 17 век, заедно с юбилейна колекция от златни монети, подарена от Българската народна банка”, каза още Недев.

Експозицията, наречена „Епопея на отминалото настояще”, ще остане отворена за посетители в Созопол до 15 септември.


loading...