жребия на съдбата

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за жребия на съдбата.

Някога живял велик японски воин на име Нобунага, който бил известен със своята сила и мощ, пишат от sanovnik.bg. Армията му била сплотена и бързо печелила битките си, но веднъж се изправили срещу 10 пъти по-голяма войска.

Численото превъзходство силно притеснило Нобунага и той се колебаел дали да се предаде или да рискува и да се впусне в бой.
Воинът и главнокомандващият решили да посетят Шинтоиски храм и там да потърсят съвет. Главнокомадващият искал да се оттеглят от битката, защото логиката и обстоятелствата показвали, че ще изгубят.

Тогава Нобунага му предложил да се оставят в ръцете на съдбата и да хвърлят монета.
– Ако падне се падне орел или ези, означава, че ще победим, а ако е тура, ще загубим.
Хвърлили монета и се паднал орел. Окуражените войници се впуснали смело в боя и победили враговете си.
– Никой не може да повлияе на съдбата си – казал доволният главнокомандващ.
Тогава Нобунага му показал монетата, която хвърлил. И от двете ѝ страни имало изобразена главата на орел.

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение. По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.

Вижте още:Невероятна притча за най-великата тайна на животаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Dec 11 2019skafeto.com

ко се страхуваш, че любовта те е забравила, то тази притча е за тебПритча за любовта:
В стари, прастари времена имало едно племе, което се наричало Любов, и всеки него…
Dec 10 2019skafeto.com


loading...