Престъпниците действат в организации, подобни на мафията. Зелената течност капе непрекъснато, докато някой слага евтина смес от спанак, уасаби и пипер във фунията над съд евтино олио за готвене. По такъв начин се прави фалшив зехтин, който ще бъде представен за скъпия маслинов продукт. Никой няма да забележи разликата: ментето има вкус, който е доста подобен на скъпия студено пресован зехтин, отбелязва в свой материал DPA, цитирана от БТА.

Задължително избягвайте тези храни! Тровят ни с ментета! Ето ги най-големите гадости, които ни пробутват

Откакто съществува храната има и ментета, казва Андреас Клиймант, учен, който неотдавна демонстрира фалшификата на изложение на храни с цел да предупреди потребителите за ширещите се измами с хранителни продукти. Ресторанти в Европа са хващани да продават евтината риба пангасиус вместо скъпата риба морски език, а от незапомнени времена във виното се прибавя вода, а в меда – захар. На пазара плик с лешници може да съдържа и няколко фъстъка, които са по-евтини, въпреки че може да са опасни за хората, които имат алергия към фъстъци.

Задължително избягвайте тези храни! Тровят ни с ментета! Ето ги най-големите гадости, които ни пробутват

Ядем оцветен хайвер и пилешки крила за бутчета, а се наливаме с измамна вода. Над 50% от търговците на екологично чисти храни са измамници. Те спекулират с производството на био храни, но няма нормативна база, чрез която те да бъдат санкционирани. Основно измамите с храни започват от етикета–името и съдържанието, които са написани така, че потребителят да бъде подведен и да закупи нискостойностен продукт срещу висока цена. Това стана ясно в рамките на дискусионен клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителите” в рамките на агро мегафорума в Панаира в Пловдив, предаде Монитор.
„Лавинообразно се разраства търговията с храни по интернет и лавинообразно нарастват жалбите на потребителите от този вид търговия. Анонимен уеб сайт рекламира храна с чудесни качества – сиренето на баба и леля, колбаса на вуйчо, след което купувачът подава жалба – няма етикет и мирише”, каза д-р Любомир Кулински от БАБХ.

Омбудсманът Мая Манолова обърна внимание на биохраните, където често стават измами със съдържанието. От своя страна земеделският министър проф. Христо Бозуков посочи, че в момента се прави проект за нов закон за храните със завишени санкции за злоупотребите с продукти.

loading...