модели измама Бела Хадид

Едни от най-разпознаваемите и успешни модели в света са заплашени със затвор заради схема, пише fakti.bg. 23-годишната Кендъл Дженър, 22-годишната Бела Хадид, 27-годишната Емили Ратайковски и 22-годишната Хийли Болдуин са взели участие в хитро планувана измама за милиони долари и скоро могат да бъдат изправени пред съд.

Моделите са били наети за кампанията на фестивала „Фаджар” (Fyre Festiva), който трябваше да се състои на Бахамите, но това така и не стана заради неговия организатор – предприемача Били Макфарланд.

Събитието така и не се състоя, защото Макфарланд измами инвеститорите за огромната сума от 26 милиона долара. След грандиозния скандал, който избухна заради измамата, Netflix и Hulu направиха документални филми, които позволиха на света да надникне зад кулисите и да разбере какво се е случило с проваления фестивал, който трябваше да е най-грандиозното събитие от подобен род, правено някога.

Eдни от най-известните модели са заплашени със затвор

Оказва се, че Макфарланд, който беше осъден на шест години затвор, е похарчил част от откраднатите пари за хонорари на моделите, които дълго време бяха разследвани от властите, а сега ще се изправят и пред съда.

В историята е замесен и рапърът Джа Рул, вероятно като партньор, но не е ясно дали той самият е жертва на измамата.

Кендъл, Бела Хадид, Емили и Хийли са нарушили федералния закон на Съединените щати, тъй като рекламирайки в социалните мрежи, те не са обявили, че става въпрос за платена реклама. Твърди се, че само един от тях го е направил.

Техните хонорари възлизат на около 1,25 милиона долара и ще трябва да обяснят пред съда защо не са спазили законовите разпоредби.

Фестивалът „Фаджар” трябваше да бъде нещо, което досега не е наблюдавано на Бахамите, но това не се случи. Много заинтересовани хора искаха да го посетят и да си купят билети, включващи луксозно настаняване и храна, концерти на звезди от световната музикална сцена, но вместо това те бяха посрещнати от буря, мокри тенти и сандвичи на мястото. Концертите не се проведоха, както и самият фестивал, а хиляди хора останаха без пари. Билетите бяха продадени само за два дни, а цената на някои бе 250 000 долара.

27-годишният Били Макфарланд в момента е в затвора и ще прекара следващите шест години там.

loading...