картата на Пири Рейс

В края на 1929 г. в Истанбул в библиотеката на двореца Топкапъ работи немският теолог Густав Дайсман. Докато каталогизира антични артефакти, той намира пергамент от кожата на газела в купчина изхвърлени предмети. На този пергамент е начертана карта, а Дайсман е изумен да види, че явно тя показва очертанията на Южна Америка. Той спасява пергамента, който сега е известен като Картата на Пири Рейс.

Картата, която теологът изучава, е направена и подписана през 1513 г. от турския картограф хаджи Ахмед Мухиддин Пири, известен още като Пири Рейс. Освен че е картограф, Пири Рейс е служил в турската флота, достигайки до ранг на адмирал. Той заявява, че е използвал 20 различни карти и диаграми като свои източници. Осем от тях бяха Птолемееви карти (карти на известния свят по време на елинистическото или гръцкото общество на 2-ри век), четири са били португалски карти, едната е била арабска карта, а последната е съставена от Христофор Колумб.

Тази проста част от консервираната кожа на газела е в основата на интензивни противоречия в света на картографията. Първо, картата изглежда, че ни показва Антарктика почти 300 години преди да бъде открита официално. При това не само, че показва Антарктика, но и континентът е нарисуван като земна маса, както би се виждал преди да бъде покрит с ледена шапка преди повече от 6000 години.

Зашеметяващата карта на Пири Рейс от 1513 г. - показва Антарктика векове преди откриването!
Фрагмент от картата на Пири Рейс

Това противоречие е предизвикано, когато професор Чарлз Хапгуд публикува през 1965 г. своята теория за Антарктика в книгата “Карти на древните морски царе”. Професор Хапгуд от Университета на Ню Хемпшир, е изучавал Картата на Пири с учениците си и е намерил няколко неща, които не могат да се обяснят.

Не само че има проблем с идеята за познанието на това как е изглеждала Антарктида без ледената шапка през XVI век, но те забелязват, че картата е изготвена с помощта на Меркаторова проекция (цилиндрична картографска проекция), методология, която не се използва от европейските картографи до началото на следващия XVII век.

Зашеметяващата карта на Пири Рейс от 1513 г. - показва Антарктика векове преди откриването!
Карта на света на Коза (1500). Куба вече e позната като остров.

Фламандският картограф Герард Меркатор изработва цилиндрична проекция през 1569 г. Гърците имат способността да създават цилиндрични карти, използвайки знанията си за Земята като сфера, заедно с астрологичните и геометрични умения за изчисляване на географска ширина и дължина. Точността на проекцията на Меркатор не е абсолютна, докато не изобретяват хронометъра през 1760 г.

Зашеметяващата карта на Пири Рейс от 1513 г. - показва Антарктика векове преди откриването!
Друга хипотеза, по-малко приета, която се опитва да съпостави американската контурна карта на Пири Рейс с крайбрежната Венецуела и Бразилия.

Използването на Меркаторовата проекция на картата на Пири Рейс би могло да се обясни с използването на гръцките карти при създаването на неговия чертеж, но няма обяснение за включването на Антарктида без ледената шапка.

Професор Хапгуд и неговите ученици предполагат, че картата на Пири Рейс трябва да се основава на информация, датирана преди повече от 4000 г. пр. Хр. Това е преди много от известните ни цивилизации или някакви добре дефинирани езици.

Уникално откритие: Дрон засне загадъчно племе диваци, което никога не е виждало цивилизацията (СНИМКИ и ВИДЕО)Членове на експедиция на Националния фонд на индианците успяха да направят удивително откритие при и…Aug 26 2018skafeto.com

Картата въвежда теорията за древна цивилизация, която е имала уменията да навигира из световните океани и да прави точни карти на посетените от тях земи.

Зашеметяващата карта на Пири Рейс от 1513 г. - показва Антарктика векове преди откриването!

Проф. Хапгуд заявява, че топографското представяне на района във вътрешността на страната от към брега е толкова точен, че тази древна свръхцивилизация трябва да има способности за въздушно наблюдение в допълнение към техните морски и картографски такива. Това естествено е довело до теория за извънземна цивилизация или такава, основана на изгубения град Атлантида.

Скептиците на теориите произтичащи от картата на Пири Рейс посочват, че тя е сравнително добро пресъздаване на бреговата линия на Южна Америка, с показани съвременни характеристики на брега и вътрешността.

Ако това не е просто крайбрежието на Южна Америка, обаче, това означава, че Южна Америка и Антарктика са се присъединили към Уругвай и че Аржентина е неотдавнашно допълнение към земната маса.

След това професор Хапгуд изказа теория, че Земята претърпява промяна в оста си около 9 500 г. пр. Хр., която измества Антарктика и я премества на хиляди мили на юг, където е покрита с лед. Доказателствата показват, че това явление би било невъзможно и не се е случило.

Хората все още дебатират по въпроса дали Картата на Пири Рейс показва Антарктика или не. Ако се съгласите с идеята, че тази част от картата е Антарктика без ледената си шапка (която се е появявала на други карти), тогава трябва да вярвате, че е съществувала древна цивилизация, която има напреднали навигационни умения и е създала точни карти на земното кълбо.

Ако смятате, че това изображение е на долното крайбрежие на Южна Америка, тогава вероятно ще се присмивате на идеята за технологично напреднала древна цивилизация. Докато няма абсолютно доказателство в подкрепа на едната или другата теория, спорът ще продължи.

Вижте още:
Шпионинът, който открадна картата на Новия святПрез 1502 г., докато европейците жадно глеждат към огромния нов континент отвъд Атлантическия океан,…May 27 2021skafeto.com

Декодирането на глинена плоча отпреди 3 700 г. показва, че Вавилонската цивилизация е с 1000 години по-стара от гръцкатаУспешно е декодирана уникална глинена плоча, произхождаща от древен Вавилон и датираща отпреди 3 700…Sep 14 2017skafeto.com


loading...