Защо децата се пристрастяват към

Освен ако не сме 3-годишно дете, което мечтае за близалки и бонбони, сме наясно, че редовното консумиране на junk foods (в превод „вредна храна“) и особено в големи количества, е изключително вредно за здравето ни. Любимите на децата чипс, вафли, бургери и т.н. не само са пълни с празни калории, хидрогенирани мазнини, но и могат да доведат до множество болести. Подрастващите, обаче, рядко си дават сметка за това. Защо обаче децата се пристрастяват към „вредна храна“?

Как да спрем да прегрешаваме с храна
Оказва се обаче, че има един фактор, който не зависи пряко от тях, като в същото време значително може да повлияе на избора им на храна. Децата на родители с алкохолни проблеми са по-склонни да се пристрастят към нездравословна храна, сочи ново проучване на APA PsycNet.

Според изследователите майките и бащите, които пият твърде много, увеличават риска децата им да посегнат към бургери, пици, бисквити и сладкиши. В проучването участват 357 мъже и жени в САЩ.

„Хората, които имат в семейството си някой със зависимости може да се окажат изложени на по-голям риск от развитие на проблемна връзка с полуфабрикатите“, обяснява Линдзи Хувър, водещ автор на проучването и студент по психология в Университета на Мичиган.

Защо децата се пристрастяват към вредна храна

Сред тези храни са пържени пилешки хапки, колбаси, чипс, сладолед, шоколад и газирани напитки, пише Newsweek.

Хувър обобщава, че свръхпреработените храни са с високо съдържание на добавена захар, мазнини и сол. За сметка на много малко протеини и фибри. Те са предназначени да бъдат леснодостъпни и вкусни, но водят към изключително пристрастяване.

Зависимостта към такъв тип храни засяга приблизително един на всеки пет души. Характерно за поведението на зависимия е загубата на контрол върху приема на храна, остър глад и невъзможност за ограничава или спиране, въпреки негативните последици.

Според доклада, публикуван в Psychology of Addictive Behaviors, са необходими интервенции за едновременно намаляване на пристрастяващото хранене и употребата на субстанции. Проблемът с алкохола в семейството е рисков фактор, който би довел до пристрастяване към junk foods. Но може и да послужи като идентификатор на уязвимите към тази зависимост. Като по този начин се предприемат целенасочени усилия за превенция.

Вижте още:
7 причини да преместим ежедневната си тренировка сутринтаОкончателното събуждане в ранните утринни часове обикновено съдържа няколко ритуала, които по-голяма…May 8 2022skafeto.com


loading...