Защо котките бутат предмети

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Котките са интелигентни животни и често изненадват с хитрост и непредсказуемост. Всеки, който е избрал да отглежда котка е забелязал един интересен момент в поведението на домашния любимец – а именно желанието да изпуска и бута предмети.

И ако сме се чудели защо правят това, оказва се, че често е съвсем целенасочено и има конкретна причина. Тя се свеждат до три основни неща: любопитство, хищнически инстинкти и търсене на внимание. От Pets Lover посочват как точно се държат котките, когато се опитват да задоволят тези свои потребности.

Хищнически инстинкт

Котките са родени ловци и това ги кара да винаги да изследват заобикалящата ги среда. Независимо дали е нещо живо или предмет, те ще почувстват необходимостта да тества с лапите си естеството на това, което е пред тях.

Така че, трябва да бъдем внимателни с това къде оставяме вещите из къщи – без значение дали става дума за преспапие или кристална ваза, домашния ни любимец вероятно винаги ще иска да докосне (и да бутне) предмета.

Любопитство и забавление

Друга причина заради която котките изследват задължително средата около тях е чисто и просто любопитство. Когато видят интересен предмет, те го бутат или дърпат, за да разберат какво ще се случи и как ще реагира обектът.

И ако предметът падне, непредвидимото му движение и може да бъде много забавно за тях.

Молба за внимание

Котките също се отегчават и изпитват скука. Проявяват това чрез поведение, което е важно да се усети, за да може да им помогнем да се върнат към спокойствието възможно най-скоро. Избутването на предмети от мебелите, маси или други сравнително високи места може да бъде начин за привличане на вниманието на собственика.

А какво може да направим самите ние? Просто да бъдем наблюдателни за нуждите на своята котка и да внимаваме къде и какво поставяме в дома си, с цел да избегнем ненужно нараняване.

И все пак да не забравяме, че всяка котка има своите индивидуални предпочитания. Затова трябва да наблюдаваме поведението ѝ, за да сме наясно какво я прави щастлива и доволна. И ако сме в състояние да задоволим желанията на нашия малък приятел, можем да се радваме на щастлив и хармоничен живот с него.