наклонената кула в Пиза

В света има най-различни природни и архитектурни феномени, които впечатляват и изумяват поколения наред. Разбира се, когато става дума за човешка дейност, те са още по-интересни, тъй като това значи, че хората са намерили начин да заобиколят възприетите физични закони, което само по себе си е огромно постижение.

Кулата в Пиза е една от най-известните забележителности в света. От около 800 години насам тя е наклонена, но не пада, пишат от expert.bg. Защо това е така? Инженери и учени са провели редица изследвания и са достигнали до извода, че причината, която кара кулата да се накланя, е същата, поради която тя не пада, пише Travel + Leisure.

През 1173 г. започва строителството на новата камбанария на катедралата в Пиза. До втората година на строителните работи тя вече започва да се накланя. След завършването ѝ през 1370 г. кулата е с наклон от около две градуса. През XX век тя вече се измества с около 0.12 см годишно. До 1990 г. кулата е наклонена под ъгъл от 5.5 градуса (около 4.5 м). Между 1999 и 2001 г. експертите се опитват да намялат наклона X с 0.5 градуса.

Въпреки накланянето, корекциите и няколкото силни земетресения, кулата продължава да не пада. Ново проучване на италиански учени твърди, че причината е т.нар динамично взаимодействие между почвата и конструкцията на кулата. Тъй като кулата е неогъваема и висока (58 метра), а земята под нея – мека, всеки път, когато има земетресение, „вибрационните характеристики на конструкцията“ се променят, така че кулата да не резонира със земното движение.

Наклонената кула в Пиза е отделно разположена камбанария на катедралата в град Пиза, Италия. Намира се на Площада на Чудесата (Piazza dei Miracoli, Пиаца дей Мираколи). Предназначена да стои вертикално, веднага след началото на строителството през 1173 тя започва да се накланя на север, заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на фундирането. Към 2006 наклонът е около 13°.

Височината на кулата е 55,86 m от терена до по-ниската страна и 56,70 m до по-високата страна. Теглото ѝ е 14 500 тона. Строителството е спряно за около 90 години. Когато строежът продължава, кулата започва да променя посоката на наклона от север на юг. Формата на кулата е банановидна, а отклонението от основата е 5,6 m.Амстердам забрани организираните посещения на една от най-големите си забележителностиАмстердам е една от много често посещаваните дестинации от туристите. Сред най-популярните забележит…Mar 25 2019skafeto.com

loading...