За качествено вино експерти съветват да се купува гроздето директно от производителите

Кампанията за изкупуване на винените сортове у нас стартира от 1.10–1.20 лв за килограм качествено грозде. Това стана ясно от проучване на „Стандарт“. Цена под лев не гарантира качеството на българското грозде. Третирано е допълнително с препарати, за да издържи пътя по транспорта и е опасно за здравето. Това предупреждават едни от най-опитните и дългогодишни лозари. Те допълват, че в повечето случаи от него не става вино, защото не ферментира.

„Вече започна прибирането на белите винени сортове и цените, на които ги предлагаме са около 1.00-1.10 за килограм. Червените ще бъдат около 1.20. Не можем да си позволим по-ниска цена, защото тази година беше доста тежка. Имало е много дъждове и се наложиха допълнително пръскания и прекопаване. Субсидията ни е едва 30 лв на декар при минимум разходи от 500–600 лв.„. Това обясни Киряк Ралев – винопроизводител и гроздопроизводител в района на Поморие.

На въпрос, защо комшиите си позволяват по-ниски изкупни цени на гроздето, той обясни, с факта, че в Румъния и Гърция дотациите от държавата са 16 пъти по-високи.

Другите държави си пазят сектора и не искат да допуснат той да фалира. А у нас по последни данни – близо 10 на сто от винените масиви вече не се обработват, защото производителите не могат да издържат на разходите. Винпромите имат собствени лозя и ако не им достига грозде внасят от съседите, дори и гроздова мъст.

Над 30 хиляди декара от плододаващите лозя са изоставени тази и миналата година„, обясни Ралев.

Прочетете и разберете как гроздето ви да остане свежо и сочно през зимните месециТова не може да стане като оставите гроздове върху главината – те няма да издържат при температури о…Nov 10 2016skafeto.com

Купувайте директно от масивите, ако искате хубаво вино, съветват експертите

По думите му страната ни сама се отказва от едно производство с вековни традиции. До няколко години, ако държавата не се намеси и не помогне адекватно на сектора на гроздопризводството, ще говорим за българско вино от румънско, македонско, гръцко и молдовско грозде.

В България има около 640 хиляди декара лозя като само 20 хиляди са десертни. От тях към 2017 г. не са се обработвали 120 хиляди, а тази година те са вече 145 хиляди.
Общият обем на плододаващите винени сортове е 300 хиляди дка като от тях 80–90 хиляди декара са на винпромите, а останалите се обработват от физически и юридически лица.
При това голямата част от тях са направени по програми на ЕС. В тях почти целогодишно са заети над 20 000 души, които произвеждат над 126 хиляди тона винено грозде всяка година.

На път е да загубим още една емблема на страната ни – българското грозде“. С тези думи коментира началото на изкупната кампания един от доайените в сектора Кольо Грозев от с. Коларово, Хаманлийско.

Според него редица производители на грозде, в това число и винпроми са се отказали да обработват лозята си, които бяха възстановени с толкова много усилия през последните 10-15 години. Причината е банална: не могат да си платят разходите за производство.

За всички ценители: най-популярните сирена в света„Във Франция има повече сирена, отколкото дни в годината – с всякаква консистенция, от ронливо до по…Sep 2 2019skafeto.com

Реалната цена на килограм грозде е 1.20, дори 1.40 лв, за да може догодина отново да произведем. Внася се некачествено грозде, което е третирано с препарати и често не може да преври и става само за оцет“, разяснява критичната ситуация Кольо Грозев.

Той призова хората да си купуват грозде директно от производителите и да залагат на българското, за да им е хубаво и пивко виното. „Може да платите повече, но ще стане хубаво вино и екологично, с което ще се гордеете и ще изпиете за здраве с приятели и роднини“, съветва Кольо Грозев.

Как да съчетаем вино и сирене за истинска наслада за сетивата„Не е нужно да сте задълбочен познавач на сиренето и виното, за да си позволите лукса да ги съчетает…Aug 27 2019skafeto.com


loading...