за себе си

Често в ежедневието си толкова се вглъбяваме в работата и задачите си, че забравяме за себе си и нуждите си. Истината е обаче, че ако не полагаме грижи за нас самите, няма как да бъдем пълноценни, да не говорим, че можем да съсипем здравето си.

Грижите ли се за себе си? Как? Може би редовно ходите на козметик и маникюр, за да се чувствате красива? Но дали това е достатъчно? Грижата за себе си е повече вътрешна, отколкото външна, пишат от iwoman.bg. И често може да се окаже много неудобна. Но ако искате да постигнете дълготрайни резултати и да сте доволна от живота си, трябва да се потопите малко по-навътре. Ето 12 трудни, но необходими неща, които трябва да направите, ако искате наистина да се погрижите за себе си.

1. Научете се да се наслаждавате на усамотението
Когато се върнете от дълъг работен ден в празна къща, чувствате ли самота или усамотение? Вашият отговор на този въпрос е решаващ. Не всеки знае как да бъде сам. Някои хора го избягват на всяка цена. Но да се чувствате добре сами със себе си е от ключово значение за поддържането на щастието през целия ви живот.

2. Посетете терапевт
Има някои неща, които терапевтът предоставя, които приятелите и семейството ви не могат. Помислете за годините на изучаване на човешката психология и хилядите часове, работа чрез емоциите и травмите на хората.

3. Зарежете човека, с когото вече не чувствате никаква връзка
Един токсичен човек в живота ви е голям консуматор, особено когато е вашият романтичен партньор. Ако се опитвате да се грижите за себе си, поведението му може да ви дърпа назад. Да се разделите с някого никога не е лесно, но не можете да позволите това да ви спре да давате приоритет на своето благополучие.

4. Разделете се с токсичните си приятели
Токсичният приятел е човек, който ви кара да се чувствате зле от себе си, изтощени след среща с него, сякаш винаги са в конкуренция с вас или са негативно настроени. Можете да говорите с тях, но ако те откажат да се опитат да променят нещата, е време да ги извадите от живота си.

5. Редовно ходете на прегледи
Болката в долната част на гърба, която пренебрегвате, няма да изчезне магически. Ще започнете да компенсирате тази болка с лоша стойка и формиране на мускули по начини, които след време ще ви изиграят лоша шега. Ходете редовно при лекаря си. Правете си физически прегледи. Направете си кръвни изследвания. И ако сте жена, редовно посещавайте гинеколога си.

6. Създайте граници с най-близките си хора
Когато обичате някого, е трудно да начертаете граници за здравословното поведение. Ако майка ви настоява да дойде в апартамента ви без предизвестие или вашият приятел непрекъснато ви се обажда да проверява къде сте, създайте граница. Кажете им как поведението им се отразява на психичното ви здраве и на връзката ви с тях. В началото може да не го приемат толкова добре, но ако се грижат за вас, ще се приспособят в дългосрочен план.

7. Напуснете работата, която ви прави нещастни
Една трета от живота си прекарвате в работа. Ако мразите работата си, това е много време, прекарано на място, което ви прави нещастни. Този вид стрес натрупва, поведението ви се променя и изведнъж вие сте човекът, който живее през уикендите и мрази понеделниците. Не си го причинявайте.

8. Спрете да се извинявате постоянно
Състраданието и приветливостта изглежда са обичайна черта на хората, които се извиняват дори когато не са направили нищо лошо. Те искат да почетат чувствата и предпочитанията на другите хора. Това е прекрасна черта, но не и когато подкопава способността ви да се утвърждавате и да заемате място в този свят.

9. Искайте онова, от което имате нужда
Да се изправите за себе си и да заявите това, от което се нуждаете, може да ви се стори много страшно в началото. Но да се грижите за себе си означава да почитате това, от което имате нужда. И тъй като все още не сме разработили процедура за телепатия, никой няма да знае от какво се нуждаете, освен ако не поискате.

10. Пийте повече вода
Кожата ви ще ви благодари. Храносмилателната ви система ще ви благодари. Настроението ви ще ви благодари. Вашето тяло като цяло ще ви благодари.

11. Разчистете социалните си мрежи
Сравнението е крадецът на радостта. Хората във вашите социални мрежи, които ви карат да мразите живота си, не ви носят никаква полза. Не ги следвайте. Вместо това, изберете вдъхновяващи профили.

12. Научете се да казвате „не“
Погрижете се за себе си, като казвате „не“, когато искате. Ако това ви се струва твърде трудно, направете крачка в правилната посока, като вместо това отговаряйте: „Нека помисля“.

Вижте още:Сезонът, в който сме родени, определя характера ниСезонът, в който е роден човек, оказва влияние на личността по-късно в живота му, твърдят унгарски с…Jul 26 2019skafeto.com6 зодии ще намерят щастието до края на годинатаБъдещето винаги е интересно за нас, дори и да не искаме да знаем съвсем всичко, което ни очаква. Дор…Sep 10 2019skafeto.com

loading...