златна маска
Бронзова маска със златно покритие (黄金面罩). Снимка: momo - Flickr

Останките от златна маска са част от огромна находка на 3000-годишни артефакти, открити на обект в китайската провинция Съчуан. С тегло около 280 грама и направена от 84% злато, церемониалната маска е един от над 500 предмета, изкопани от шест новооткрити „жертвени ями“, според Националната администрация за културно наследство на страната.

Находките са направени в Саншиндуй, на площ от 4,6 квадратни мили извън столицата на провинцията Ченгду. Някои експерти казват, че предметите могат да осветяват допълнително древната държава Шу, царство, което е управлявало в западната част на басейна на Съчуан, докато не е било завладяно през 316 г. пр. Н. Е.

В допълнение към златната маска археолозите откриват бронзове, златни фолиа и артефакти, направени от слонова кост, нефрит и кост. От шестте ями, от които най-голямата има размер от 19 квадратни метра, също се разкопават все още неотворена дървена кутия и бронзов съд с шарка с форма на бухал.

Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай

Повече от 50 000 древни артефакта са открити в Саншиндуй от 20-те години на миналия век, когато местен фермер случайно е срещнал редица реликви на мястото. Големият археологичен пробив се случва през 1986 г. с откриването на две церемониални ями, съдържащи над 1000 предмета, включително сложни и добре запазени бронзови маски.

Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай
Бронзова маска със златно покритие (黄金面罩). Снимка: momo – Flickr

След дълга пауза при разкопките, в края на 2019 г. е открита трета яма, което доведе до откриването на още пет миналата година. Експертите смятат, че ямите са били използвани за жертвоприношения, обяснявайки защо много от съдържащите се предмети са били ритуално изгаряни, когато са били пускани и погребвани.

Непозната цивилизация

Смята се, че Саншиндуй се намира в сърцето на държавата Шу, за която историците знаят сравнително малко поради оскъдните писмени сведения. Откритията, направени на мястото, датират от 12 и 11 век пр. Н. Е. И много от предметите сега са изложени в местния музей.

Археологическият обект революционизира разбирането на експертите за развитието на цивилизацията в древен Китай. По-специално, доказателствата за уникална култура на Шу предполагат, че кралството се е развивало независимо от съседните общества в долината на Жълтата река, която традиционно се счита за люлката на китайската цивилизация.

Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай
Снимка: ping lin

Заместник-директорът на Националната администрация за културно наследство Сонг Синчао заявява пред държавната прес-агенция Синхуа, че последните открития „обогатяват и задълбочават нашето разбиране за културата на Саншиндуй“.

Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай
Снимка: momo

Откриването на копринени влакна и останки от текстил също може да разшири нашето разбиране за Шу. Ръководител на екипа за разкопки и шеф на провинциалния изследователски институт за културни реликви и археология в провинция Съчуан Танг Фей заявява на пресконференция, че откритието показва, че царството „е било един от важните произходи на коприната в древен Китай“.

Въпреки че все още не е признат за обект на ЮНЕСКО за световно наследство, Саншиндуй е в „предварителния списък“ на организацията за евентуално бъдещо включване. Заедно с други археологически обекти свързани с Шу, той е кредитиран от агенцията на ООН като „изключителен представител на цивилизацията от бронзовата епоха на Китай, Източна Азия и дори света“.

Вижте още:
Какво се е случило с подводния град с пирамиди до Куба?Преди повече от десетилетие екип от изследователи работят по мисия за проучване на западното крайбре…Oct 29 2020skafeto.com

По-древни от пирамидите – нови разкрития в ирландски гробнициТе са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъ…Jul 28 2020skafeto.com

Млечният път е пълен с мъртви извънземни цивилизацииИзследванията показват, че Млечният път може да е пълен с мъртви извънземни цивилизации, които са би…Dec 27 2020skafeto.com

Мистерията на извънземните фигури от Нуку ХиваЧетириъгълният остров Нуку Хива представлява атол с площ 330 квадратни километра, дължината му е 30 …Aug 11 2020skafeto.com

Историята на извънземните черепи от ПаракасПрез 1928 г., изучавайки античната култура от 4-3 в. пр.н.е. в Паракас, Южно Перу, археологът Хулио …Apr 26 2020skafeto.com

loading...