https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Едва ли има българин, който да не е чувал израза „Оплачи се на арменския поп“. А и да го е използвал. Какво обаче точно значи? Как се е родил? Бърза проверка в интернет вади една съшита с бели конци история. А именно как някакъв безименен арменски архиепископ (на когото така и не се споменава името поне веднъж) бил много близък до султана (също така не е ясно до кой султан) и веднъж, а според други източници повече от веднъж, се застъпил за българи заточени в Диарбекир и осъдени на смърт. Тези българи един път са четирима, един път са десетина, а понякога и доста повече.

Но тази история издиша. Първо – как пък така никой не помни именно на този арменски свещеник, та поне веднъж да го спомене, ей така от благодарност. Второ – откъде накъде ще ги водят тези българи да ги бесят чак на другия край на империята в Диарбекир, вместо направо да им метнат въжето. Диарбекир освен това е било място за заточение, не за изпълнение на смъртни присъди. Естествено, тази история е на висока почит в арменската общност в България, като там цитират и един исторически факт, който обаче не е обвързан категорично със самата история за спасените българи. А той е, че Христо Ботев на страниците на вестник „Знаме“ публично е благодарил на арменския владика от Диарбекир за „добрите му християнски дела“.Сега България се гордее с Григор! Знаете ли обаче кой е единственият държавник, заобиколил закон, за да му помогне като млад (СНИМКА)В момента цяла България се гордее с подвизите, които върши Григор Димитров. Е, може би с две изключе…Dec 7 2017skafeto.com

Но тези приказки са просто едно фолклорно дърдорене

Ето откъде обаче идва наистина израза „Оплачи се на арменския поп“. Арменците имат собствена патриаршия в Цариград от 1461 година по изрично настояване на султан Мехмед ІІ. Преди това гръцкото духовенство не е позволявало на арменците да имат собствена патриаршия, понеже двете църкви взаимно се обвиняват в ерес. След падането на Константинопол султанът позволява Гръцката патриаршия, тоест Цариградската патриаршия да си остане в града, но дава разрешение да се създаде и арменска, заради системата на милета. Това са законово признатите религиозни общества на различните етноси в рамките на империята. Ето ви произхода на легендата за близките връзки на султана и някакъв си арменски духовник. Национално – църковните ни борби, както знаете, започват през 60-те години на XІX век и водят до признаването на български милет, а по-късно и до създаването на Българска екзархия.

Проблемът в тези борби е, че Цариградската патриаршия играе доста подла роля. Не турците са проблем в така наречения български въпрос, а гърците. Но заради неприязънта им към арменската църква, ние всъщност имаме неочакван поддръжник от страна на Арменската патриаршия. В тези именно борби гръцките противници на църковната ни независимост се подиграват, че щом имаме проблем, да не занимаваме тях, а да се обърнем към арменския папас. Не го наричат патриарх, наричат го просто поп.

Не че той може нещо реално да ни помогне, а като израз на пренебрежение. Ето как арменският поп е част не от революционните ни борби, а от тези за църковна независимост. И не става дума за реална помощ на някакъв анонимен свещеник, а за пренебрежителните подмятания от страна на гърците, които са станали много по-устойчиви по нашите земи и са го превърнали в синоним на обреченост – къде е арменският поп, та към него да се обърнеш за проблема си. Това е истинската основа на оплакването на арменския поп.А вие знаете ли тази песен? Нека се насладим на богатството на фолклора си (ВИДЕО)Българският фолклор е едно от нещата, които ни определят като българи. Всеки празник, всяка веселба …Dec 20 2017skafeto.com


loading...