Знае ли котката собственото си име

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Повечето собственици на котки ще ви кажат, че техните малки космати приятели определено знаят собствените си имена. Като човек с котка, предполагам, че бих бил склонен да вярвам, че животното, което наричам с име повече от десетилетие, наистина знае как съм го нарекъл, но науката досега не е била на същото мнение.

За разлика от минали проучвания, проведени с кучета, не е имало много научни изследвания, чре които да се определи дали котките са способни да разберат как работят имената.

Дали котките могат да разберат разликата между техните имена и имената на други животни в един и същи дом или дори случайни думи, е нещо, което учените от университета „София“ в Токио искат да разберат.

За да докажат или опровергаят способността на котките да разпознават собствените си имена, изследователите, водени от Ацуко Сайто, са наблюдавали 78 котки в различни условия, включващи индивидуални домове.

Предизвикателството при определяне на това как да се тестват способностите за признаване на имената на всяко животно, кара екипа да разработи донякъде очевиден експеримент. Първо, изследователите избрали случайни думи и / или други имена и ги повторили на всяко животно, така че те свикнали да ги слушат. Това е навик за привикване, а идеята е, че след като животното е привикано с една дума и осъзнава, че тя не отправена към него лично, по същество я игнорира.

След това екипът смесва името на всяка котка с повтарящите се думи, като проверява дали котките ще останат внимателни, когато чуят собственото си име дори и в комбинацията с думи, които нямат значение за тях. Действията на котките са оценявани на базата на това как реагират, с неща като движението на ухото и опашката, като положителни признаци, че животното е разпознало своето име.

Изследователите открили, че макар някои от животните наистина да отговарят на името си, като не обръщат внимание на други повтарящи се думи, това не е универсален отговор. Домашните котки като че ли реагират най-много и успяват да разпознаят собствените си имена.

Взаимодействието обаче не е напълно убедително, като някои котки отговарят на случайни думи, а други пренебрегват собствените си имена.

Все още има много въпроси, на които трябва да се отговори, включително как гласът на собственика, комбиниран с име на котка (или дори псевдоним) засяга отклика на животните, но проучването определено оставя вратата широко отворена за всеки, който твърдо вярва, че котката му знае своето име.