зъбите и продължителността на живота
Снимка: Lola Russian from Pexels

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Зъбите и продължителността на живота ни обикновено не се свързват в едно изречение. Всъщност обаче се оказва, че именно тези две неща са тясно свързани и учените са открили тази зависимост, която в никакъв случай не бива да се подценява, ако искаме да имаме дълъг и щастлив живот.

Британски учени откриха плашеща връзка между броя на зъбите в устата ни и годините, които ни остават на този свят. Изследването им е публикувано в списание Periodontology 2000. Загубата на зъби се свързва не само с неправилна грижа за устната кухина, но и със стреса, с който се сблъскваме ежедневно.

Той пък се влияе от различни социални, емоционални, финансови и образователни преживявания, както и от хронични и генетични заболявания и лоши навици. Според данните на специалистите, хората, загубили пет или повече зъба до 65-годишна възраст, по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет и остеопороза – заболявания, които са в състояние да ограничат сериозно продължителността на живота.

Т.е., хората, загубили повече от пет зъба до 65-годишна възраст, са по-застрашени от преждевременна смърт. Тези, които са запазили почти всичките си зъби до 74-годишна възраст, са много по-склонни да доживеят до 100 години. Специалистите призовават хората да спазват три прости правила при грижите си за здравето на устната кухина. Не забравяйте да миете зъбите преди лягане и поне веднъж през деня, намалете приема на захар и посещавайте редовно зъболекаря си.

Вижте още:Откриха връзка между месеца на раждане и дълголетиетоДълголетието е нещо, към което повечето хора се стремят. Дали защото искат да си поживеят или защото…Nov 7 2019skafeto.comНай-възрастната жена в света дава ценни съвети за дълголетиеДълголетието е нещо, към което повечето от нас се стремят. За да се случи то обаче има някои особено…Sep 13 2019skafeto.com


loading...