изкуство
Pexels

Владееш ли онова изкуство да боравиш свободно със словото, можеш да се превърнеш в художник, но не с четка, а с мастило в ръка. Някой преди време с насмешка ми каза, че писателите не са толкова талантливи, колкото художниците, защото всеки може да пише, но не всеки може да рисува. Кой каза, че не можем да рисуваме с думи?

Защо писането на ръка е полезно?Чували ли сте, че има изкуство, което се занимава специално с краснописа и се нарича калиграфия. Пре…Jul 24 2019skafeto.com

Родом съм от морето и както всички останали морски чада, имам много силна връзка с него. Обичам да стоя, наслаждавайки се на самотата, и да гледам как слънцето залязва, чувайки вълните да се разбиват в брега. Веднъж се вдъхнових от видяното и направих едно художествено описание, с което се опитах да обрисувам с думи най-красивия залез, който някога бях виждала. Къде беше той ли? У дома.

Кой каза, че словото не е изкуство и не можем да рисуваме с думи?
daskalo.com

                Беше един обикновен следобед. Мрачните облаци сякаш натискаха Слънцето зад хълма. Очертаваше се един красив залез.

Небето беше прекрасно – разделено на две части. Жълтите лъчи сякаш се бореха до последно да огряват и последната вълна на синьото море. Едната част беше оранжево-жълта като огъня, а другата светлосиня с пухкави и мрачни облаци като водата. Беше забележително, беше прекрасно.. сякаш огън и вода се сливат в едно. A възвишенията в далечината..те ставаха все по-черни и се извисяваха с все сила над всичко останало.

Кой каза, че словото не е изкуство и не можем да рисуваме с думи?

               Луната срамежливо се криеше – ту се показва, ту изчезва. Белите пухкави облачета се приближаваха към Слънцето, ставаха все по-розови и малко по-малко изчезваха. За кратко време те станаха мрачни и сърдити. Избутаха деня и настъпи приказна прохладна майска нощ. 

               Звездите се появиха и луната направи своето златно отражение върху морската вода. Тя беше цяла и оранжева, както залеза. В непрогледния мрак тя се открояваше като бисер на морското дъно.

               Беше един обикновен ден. Небето черно, звездите сияйни. Луната свети и блести и настъпи пълна тишина..

Кой каза, че словото не е изкуство и не можем да рисуваме с думи?

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.Четенето не е демоде! Въпреки че в днешно време много малък процент от хората чете за удоволствие, т…Oct 10 2019skafeto.com

Изкуство не означава единствено отражение на действителността в художествени образи. То е много повече от това! Огледалото на душата на твореца! За човека силата на изкуството е толкова насъщна, колкото и удовлетворяването на материалните му нужди за храна и облекло. То не може да нахрани гладните, нито пък да облече голият, нито да излекува болните в материалния смисъл. Но ние не можем да си представим свят, в който няма музика или багра, художествено слово или скулптура. Затова изкуството играе решаваща роля в живота на човека.

Важно е всеки да се докосне до вълшебната му сила и да почувства красотата на музиката, литературата, изобразителното творчество. Чрез произведенията на изкуството опознаваме света и хората, живеещи в далечни земи, запознаваме се с автора на произведенията.

loading...