Архивни непоказвани документи и снимки потвърждават българския характер на Илинденско-Преображенското въстание, съобщава БГНЕС.

„Те съдържат ценна информация, в това число способна да обърне досегашните тези на историографията, в това число и нашата. Изпускам, това което твърдят в Скопие, защото там фалшификацията е пълна, както става ясно и от документите“, коментира Евгений Еков, главен експерт в „Централен държавен архив“ на Държавната агенция „Архиви“.

По думите му тези документи са от фондовете на членове на главния щаб на въстанието Анастас Лозанчев, Дамян Груев, Михаил Герджиков, както и от фондове на Македонските патриотични организации и на Иван Михайлов.

Те са свързани с начина, по който е взето решението за обявяването на Илинденско-Преображенското въстание през януари 1903 г. в Солун.

Архиви потвърждават българския характер на Илинденско-Преображенското въстание

Става ясна помощта, която оказва българската държава при подготовката и вдигането на въстанието. Има информация за ръководителите и четите, които участват в него.

Разкриват се и множество митове, свързани с въстанието.

Развенчава се твърдението, че въстанието не е българско, че българската държава няма никакво участие в неговата подготовка и провеждане и че са две въстания.

Тогавашният български министър на войната ген. Стефан Паприков е пряко свързан с решението за въстание. Ген. Паприков нарежда отварянето на складовете в Бургас за 200 пушки „Бердана“ с 60 000 патрона и пушки „Манлихер“ с 6000 патрона“, като така се въоръжава ударното ядро в Одринския революционен окръг.

Архиви потвърждават българския характер на Илинденско-Преображенското въстание

Заради тази си постъпка генералът е принуден да си подаде оставката, тъй като действието става известно на широката общественост.

Еков коментира, че за съжаление днешните политици на България явно са пропуснали да преговорят поуките от Илинден и Преображение и Княжество България от онова време, има повторение на грешки, които вече са направени.

Българската държава е недостатъчна активна при представяне и отстояване на българската позиция спрямо РСМ.

Продължава някаква вяра, че когато сме прави, автоматично това ще ни осигурява подкрепа от „големите държави“.


loading...