Илон Мъск

Старъпът Neuralink на Илон Мъск успешно вкара невроимплант в мозъка на примат, след което експерименталното животно успяло да се научи да играе на компютърни игри. Това съобщи самият милиардер, цитиран от Блумбърг и БНТ.

Маймуната е била чипирана с безжичен имплант в черепа с малки проводници. Приматът е станал способен да играе видео игри с помощта на своя ум. Както отбеляза Мъск, животното се справя чудесно и е „щастливо“.

Системата е в състояние да работи и с няколко чипирани животни, които например да играят на видеоигра в мрежа. Играта е била подобна на пинг-понг – една от първите компютърни игри.

Мъск обеща, че след около месец ще покаже видео, в което примати играят на видеоигри.

В действителност Мъск експериментира с маймуни от 2019 година, а може би и от по-рано. Тогава той разкри, че целта на проекта е създаването на надежден и бърз интерфейс между мозък и компютър.

Първата и непосредствена цел на Neuralink е да помогне на много болни хора да върнат контрола над тялото си. Предишни експерименти са доказали, че благодарение на мозъчни импланти парализирани маймуни могат отново да вървят и управляват крайниците си.

Най-богатият човек на планетата обаче има далеч по-амбициозна цел.

Според Илон Мъск Neuralink ще позволи сливането на изкуствен интелект и човек в едно, ще повиши възможностите на човешкия вид и ще е ключов за неговото оцеляване. Технологията би повишила способностите на всеки индивид, би могла да реализира технологична телепатия и дори да създаде „интернет между хора“ или мрежа от „мозъци и мисли“.

Според някои в бъдеще ще е възможно да гласувате директно с ума си, докато сте вкъщи, което е увеличи съществено демократизацията на човешкото общество.

Скептиците се страхуват, че това Neuralink би унищожил неприкосновеността на мислите на всеки човек и би довел до осъществяването на тоталитарен режим от напълно нов „кибер“ вид.

Виж още:Ѕtаrlіnk на Илон Мъск вeчe e в Eвpoпa. Kъдe и ĸoлĸo cтpyвa?Caтeлитнaтa интepнeт ycлyгa нa ЅрасеХ Ѕtаrlіnk cтapтиpa тecтoвe в Европа и по-специално в Oбeдинeнoт…Jan 17 2021skafeto.com

Илон Мъск прави своя държава на МарсИзпълнителният директор на космическата компания SpaceX – Илон Мъск уверено върви към реализиране на…Dec 29 2020skafeto.com

Какво да очакваме от сателитния интернет Starlink на Илон Мъск?През месец август фирмата на милиардера Илон Мъск – SpaceX успя да постави нов рекорд за най-много и…Oct 30 2020skafeto.com

Илън Мъск раздава над 300 милиона лева в крипто валута и коли?Мултимилиардерът Илон Мъск за пореден път показва колко може да бъде ексцентричен след като обяви по…Jan 27 2021skafeto.com


loading...