имоти в Гърция

Българите хвърляме луди пари за имоти в Гърция. Обичайно търсим къщи или мезонети, разположени близко до морето, за 100 000-150 000 евро. Това каза брокерът Костадина Димитрова, работеща в съседната страна, пред Монитор.

Фактор, спомагащ за търсенето, е пандемията. По думите на Димитрова нашенци искат да имат собствено място на Бяло море, където да почиват, вместо да търсят скъпи хотели и да са заобиколени с повече хора.

Всъщност справка в няколко имотни агенции онлайн показа, че реално имоти за под 100 000 евро има, и то в центъра на Атина.

Една от тях е за апартамент за 90 000 евро, или 1385 евро на кв. м. Общо квадратурата е 65 кв. м, включващи всекидневна, кухня, баня и малък балкон. Друго предложение, отново за центъра на столицата, е за 95 000 евро за апартамент с площ 66 кв. м. Толкова излиза и тристаен апартамент на 80 метра от морето в Халкидики. Разбира се, има и доста по-скъпи предложения в диапазона 270 000-360 000, но те са значително по-просторни – над 100 кв. м, съответно с повече спални, по-големи балкони. В Тасос пък може да се намерят оферти за цели къщи срещу 320 000 – 440 000 евро. За по-луксозни имоти пък българите даваме по средно 500 000 – 600 000 евро. Най-често нашенци с много пари търсят двуетажни къщи с двор до 4 дка, които са до морето, сподели брокерът Никола Стоянов. По думите му само за последната година има 10-15% ръст на сделките с имоти в Гърция, като предпочитан е полуостров Халкидики.

За апартаменти сме склонни да дадем средно 50 000 евро, стига те отново да са близко до брега, на около 200-300 метра, стана ясно още от думите и на Димитрова.

Интересно е, че нито гледката, нито разположението на имотите печелят българите като купувачи. Според Невена Стоянова, също брокер от българска агенция за луксозни имоти, свободни места по плажната ивица с изглед към морето почти няма. „Плажната ивица има квоти и лимитирани парцели. Към момента в много райони те са почти изчерпани и няма продукция, която да бъде търгувана“, споделя Стоянова. По думите й най-евтиният апартамент на първа линия излиза около 1000 евро/кв. м. Така можем за си купим 55 квадрата апартамент в курорта Неа Покеа, на ръкава Касандра, за 50 000 евро.

Всъщност основната причина за покупката на имот от граждани от трети страни е за да си осигурят възможност за дългосрочно пребиваване в Гърция и Европейския съюз (ЕС). От друга страна, пък например пенсионерите от Германия плащат 20% данък, а при наличие на имот в Гърция той е 7%, или това е 13% разлика.

Търсенето на ваканционни имоти в Гърция винаги е било високо, което стимулира инвестициите в изграждането им. Там обаче правилата за строеж по бреговата ивица и контрола по изпълнението на проектите са много строги.

Виж още:Това е българката Ани, задържана за „ало“ измами в ГърцияГръцката полиция обяви самоличността на жената от България, която участвала в група за телефонни изм…Aug 15 2021skafeto.com


loading...