индийска притча

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание. Ето една индийска притча, която ще ни научи как да бъдем по-търпеливи, предоставена ни от Съновник.бг.

Живял много отдавна един индийски мъдрец и гадател, който бил прочут с търпението и добродушния си нрав. Веднъж при него отишъл един много нервен човек, който искал да се сдобие с неговото невероятно спокойствие.

– Кажи ми, учителю, каква е тайната на твоето търпение? – запитал той мъдреца.

– В момента не мога да ти дам отговор на този въпрос, но мога да ти кажа друго важно нещо: до три дни животът ти ще свърши!

Чувайки тези лоши новини, нетърпеливият човек станал и се прибрал у дома. През следващите часове той обмислил отношенията с околните, осъзнал, че е влизал в пререкания с тях за дреболии и само си е губил времето.

Решил в оставащите му три дни да не взема присърце нищо от това, което хората му казват, и просто да се наслаждава на всички малки радости.
Когато и третият ден изтекъл, човечецът се върнал при мъдреца, за да получи благословията му, преди завинаги да приключи земния си път.

Още щом го зърнал, мъдрецът го запитал:

– Е, синко, как преминаха последните ти дни. Караше ли се с близките си, беше ли нервен и нетърпелив?

– Не, знаех, че всеки момент животът ми ще приключи и исках да го изживея като за последно. Просто се наслаждавах на компанията на приятелите си и не обръщах внимание на нещата, които преди ме дразнеха – отговорил човекът.

– Ето, значи сам си разбрал какво е моята тайна за търпение. Аз приемам всеки мой ден като последен. Радвам се на всичко, а лошото оставям зад гърба си!

Виж още:Поучителна притча за труда на родителитеВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 9 2020skafeto.com

Притча за смелостта в любовтаВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 6 2020skafeto.com

Прочетете тази притча за красавицата и кравите – може да помогне и на васВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 5 2020skafeto.com