Интериорният дизайн е изкуството на красивите, подредени и ефективни затворени пространства. Най-вече го свързваме с домове и офиси, където всеки детайл и всяко ъгълче имат функция и предназначение, вписани в цялото. Но какво се получава, когато това изкуство се вдъхновява от други изкуства, например киното, литературата и музиката? Отговорът на този въпрос идва под формата на стилове и тенденции, които могат да направят всеки дом уникален. В статията ще разгледаме именно основните от тях.

Стилът “амбиент” е вдъхновен от скандинавската естетика, която е свързана с природата. Това са мебели и облицовки от органични материали, като дърво, ратан или камък. Те придават топлина и текстура на стаите, а също създават уютна и релаксираща атмосфера. Всеки елемент има допълнителна функция, например диван със системи за съхранение или пък осветителни тела за тавани или лампиони с няколко крушки за различни видове осветление и контраст.

 

Малкото е повече

В минимализма няма претрупани лавици и излишни вещи на показ. Декорациите са внимателно подбрани, а всичко друго е прибрано там, където трябва. Минималистичият стил използва прости форми и изчистени линии, за да създаде усещане за хармония и баланс, подчертавайки простора и уюта на дома. Това в никакъв случай не значи бели стени и прости мебели. Помислете за абстрактни картини, геометрични килими, дивани с контрастна дамаска и цветни възглавници.

Ретро футуризъм

Ретро футуризмът съчетава елементи от миналото и бъдещето. Вдъхновен е от филми като „Блейд Рънър“ и „Матрицата“, както и от художници като Анди Уорхол и Рой Лихтенщайн. Ретро футуризмът се отличава с ярки цветове, метални акценти, неонови светлини и големи картини. Може да го приложите под формата на уникални тапети, окачено цветно осветление, модулни мебели и носталгични аксесоари. Ретро дизайнът може по впечатляващ начин да се комбинира и с модерни елементи, за да създаде баланс и още по-уникален дом.

Интериорът на дома - кой стил е вашият?

Бохемски шик

Бохемският шик, вдъхновен от филми като „Мулен Руж“ и „Гранд хотел Будапеща“, се отличава с пъстрота, еклектични модели и екзотични растения. В него чудесно се вписват и винтидж мебели, като например стилни люлеещи се столове или масивни бюфети от качествена дървесина. Бохемският шик е подходящ за тези, които искат да създадат уютна и артистична атмосфера в дома си. Тук силно влияние оказва и модата – цветни драперии, ярки стени, много зеленина, текстилни декорации и всякакви ръчно изработени красоти.

Индустриалният дизайн пък обича тухлените стени, металните тръби и онези привидно недовършени аспекти на дома. С бетонни подове, дървени носещи греди, големи прозорци или пък черни душове и мивки, този стил придава рустикален вид на жилището, особено ако се намира в по-стара сграда или има отворени пространства. Вместо картини, може да използвате големи принтове на географски карти, градски пейзажи и други.

Всяка година се появяват нови направления и тенденции в интериорния дизайн. Днес е лесно всеки да намери това, което най-много му харесва и да вложи личния си почерк в преустройството на своето жилище. Вече имате ли идеи как да промените дома си?


loading...