ирландски гробници

Те са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъщество, богатство и… кръвосмешение, съобщава Дойче веле, цитирана от Нюз.бг. Гробници от времето на неолита, засипани с пръст и образуващи огромни земни могили, по чийто външни контури са наредени камъни. В Ирландия има стотици такива съоръжения, някои от които са строени през четвъртото хилядолетие преди Христа, т.е. значително по-рано от египетските пирамиди.

Сред най-забележителните е гробницата Нюгрейндж северно от Дъблин, построена между 3200 и 3000-а година пр. н.е. Това означава, че съоръжението е около 500 години по-старо от световноизвестния Стоунхендж. Нюгрейндж (на ирландски: Sí an Bhrú или Brú na Bóinne) е най-известната праисторическа мегалитна структура на територията на Ирландия. Представлява коридорна гробница, датирана около 3200 г. пр. Хр. Това е най-сложната от няколкото мегалитни коридорни гробници, намиращи се край река Бойн и един от най-важните праисторически археологически обекти в Европа. Паметникът е издигнат от „Културата Бойн“ – праисторическите заселници на Източна Ирландия, които издигат десетки могили с коридорни гробници – типична проява на тази праисторическа култура от края на Неолита. Целият мегалитен комплекс комплекс Бру-на-Бойн, към който принадлежи коридорната гробница Нюгрейндж, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.

В келтските митове и легенди изграждането на могилата се свързва с върховния бог Дагда Мор и неговите трима синове. Друга легенда свързва Нюгрейндж със староирландските крале от легендарната Тара, като могилата Бру-на-Бойн била техен некропол. Според ирландските народни легенди обаче, един от най-славните владетели на Тара – Кормак Мак Арт, отказал да бъде погребан тук и да лежи до езическите идолопоклонници, макар да били негови прадеди. Когато починал, неговите слуги все пак искали да го пренесат там, но водите на река Бойн се надигали три пъти, за да им попречат. Според преданието набожният крал бил погребан на отсрещния бряг на реката.

Гробницата има диаметър 90 метра. Дългият 20 метра коридор, водещ до централната камера на съоръжението, е така проектиран, че по време на зимното слънцестоене първите лъчи на изгряващото слънце огряват свода и олтара на гробницата.

По-древни от пирамидите - нови разкрития в ирландски гробници
Входът с декорирания валун пред коридорната гробница (Снимка: spud murphy, flickr.com, CC-BY2.0)

Сред учените продължава дебатът кой точно е построил монументалното съоръжение. Коренното население на Ирландия се е състояло от ловци и събирачи. Преди около 6 хиляди години обаче по тези земи отнякъде се появила нова общност – селяни-земеделци, които донесли със себе си и съвсем различна йерархична обществена структура. Вероятно не е било необходимо много дълго време, докато новодошлите напълно претопили коренното население.

По-древни от пирамидите - нови разкрития в ирландски гробници
Google Maps

Те крият тайни за власт и кръвосмешение

При проучването на различни гробници учените с изненада установили, че много от погребаните в тях имали помежду си тясна роднинска връзка. Екип под ръководството на Даниел Брадли от „Тринити Колидж“ в Дъблин се захванал да направи генетично изследване. За целта били взети проби от 44 човешки останки от гробницата в Нюгрейндж и още няколко, намиращи се на около 150 километра от нея в северозападната част на острова.

Резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание „Нейчър“, говорят ясно за съществуването на династия, за която кръвосмешението е било нещо съвсем нормално. Според Лара Касиди от изследователския екип, тази династия е просъществувала най-малко 500 години. Нейни гробници има пръснати из целия остров, добавя тя. За благосъстоянието на семейството владетели можем да съдим не само по пищността на гробниците: изследвания с изотопи на човешки останки в тях доказват, че приживе погребаните в тези съоръжения са консумирали много над обичайните количества месо и животински продукти.

Генетичните проби на млад мъж, погребан в гробницата Нюгрейндж, показват, че неговите родители са били роднини от първа степен, т.е. или брат и сестра, или родител и дете.

По-древни от пирамидите - нови разкрития в ирландски гробници
Рисунка – разрез на дромоса (коридора) и толоса (вътрешната/гробната камера) на съоръжението – изготвена от Уилям Фредерик Уейкман

За да се запази властта вътре в семейството

Подобни кръвосмешения са нетипични за повечето управляващи династии. Само за някои култури, например при египетските фараони и кралете на инките, се знае, че близки кръвни родственици са създавали помежду си и поколение. По този начин те са си гарантирали запазването на властта вътре в семейството.

Макар че е почти невъзможно устни предания да просъществуват повече от четири хилядолетия, в едно старо ирландско предание от 11-и век откриваме паралели с откритието от Нюгрейндж. В това предание се разказва как създателят на кралската гробница в Доут бил осигурил дневния слънчев кръговрат чрез кръвосмешение със своята сестра.

Кръвосмешението води до тежки увреждания

Забраната и дори табуизирането на кръвосмешението в редица култури има чисто медицински или генетични причини: ако близки роднини създадат дете, съществува много голяма вероятност то да се роди с тежки генетични увреждания.

Така например изследователите от „Тринити Колидж“ са открили, че при погребан млад мъж в гробницата Пулнаброн в Западна Ирландия става въпрос за хромозомната аномалия тризомия 21 (три еднакви хромозоми). Тъй като тази гробница е на около 5 500 години, това е най-ранното доказателство за човек, развил Синдрома на Даун, причината за което е тризомия 21.

Вижте още:
Откритие, което развълнува световната археология – намериха селище у нас на повече от 8000 години! Вижте къде се намираНесъмнено, сегашните български земи са били обитавани още в епохата на ранния неолит, бележещ послед…Apr 20 2017skafeto.com

Прочут археолог хвали тайните богатства на БългарияБългарите сме народ, който често се подлага на самокритика повече, отколкото е необходимо. Това поня…Oct 12 2016skafeto.com

Българският Индиана Джоунс с грандиозни разкрития за ПерпериконЦърквата „Свети Атанасий“ е символът на християнството за Родопите, а лятото ще разкрием акропола на…May 4 2019skafeto.com

loading...