готвене на месо

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Пенка Чолчева е изключително известно име в кулинарните среди. Тя е кулинар и журналист, издала е редици книги, посветени на готварство. През 1921 година основава „Вестник на жената“, където публикува много от рецептите си, както и кулинарни съвети. През 30-те години на миналия век пък излиза първият ѝ сборник с рецепти. Днес ще обърнем внимание на съветите, които Чолчева дава за готвене на месо.

Варене

При варенето е важно да знаем следната особеност. Ако поставим месото в студена вода и чакаме тя да заври, ще получим силен бульон. Това е така, защото студената вода изсмуква хранителните вещества от месото. Ако искаме обаче месото да запази хранителните си стойности, трябва да го пуснем във вряща вода. Високата температура сгъстява белтъчните вещества, запушва порите на влакната и сокът не може да изтече. Това обикновено се прави, когато предстои и втора термична обработка на месото.

Задушаване

Първото условие тук е да разполагаме със съд, който се затваря плътно. Най-напред трябва да загреем месото на силен огън с малко мазнина. След това задушаваме в сока, който се е отделил, като може да прибавяме по необходимост и малко вода. Хубаво е да обръщаме месото, но не с вилица, за да не се направи дупка и да изтекат соковете.
Дъската за рязане е опасна за здравето, особено през лятото! Ето как да я миете правилноВъв всяко едно домакинство имам минимум по една дъска за рязане. Минимум. Най-често дървена, но вече…Jul 13 2017skafeto.com

Печене

Печеното месо е най-вкусно, защото най-добре се запазват хранителните сокове. Слага месото в тава, поливаме го с мазнина и печем на силна фурна, докато хване коричка. Чак след това трябва да се посоли и да се намали силата на фурната. За да стане месото сочно и вкусно, трябва често да го обръщате и мажете с мазнина. Най-добре това да бъде отделна мазнина, а не тази от тавата. Месото пак се обръща и пак, както при задушаването – не с вилица.

Пържене

Последно, но не и по важност, сред съветите за готвене на месо се отнася до пърженето. Ключовото условие тук е, когато пържите месо, да го пуснете във вече много добре загрята мазнина. Тя съсирва белтъчните вещества, спомага за бързото образуване на коричка, а хранителните сокове се задържат и не изтичат.
Подбрани кулинарни съвети събирани години от най-известните готвачи в светаНай-добрите готвачи и кулинари си имат своите малки хитрости, с които правят живота си в кухнята по-…Aug 28 2019skafeto.com