истинския ни характер

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча, която разкрива истинския ни характер.

Ученик, който се стремял да бъде по-мъдър, вглеждайки се в себе си, не успявал да си отговори на въпроса Кой съм аз, предават от iwoman.bg. Затова отишъл при своя учител за помощ.

– Учителю, помогни ми да разбера кой съм аз.
– За да разбереш наистина кой си, първо – никога не питай за това друг. Едни ще те хвалят, други ще те критикуват. Някой ще ти се доверяват, други ще те предават. Отнеми правото да другите да определят кой си, дори и на мен. Само твоите мисли и желания могат да определят характера ти – отговорил мъдрецът, който описал думите си в приказка.

Представи си, че в полумрака на една нощ се виждат силуетите на двама души, които се прегръщат.
– Това са майка и татко – ще си помисли детето.
– Това са двама влюбени – ще си помисли човекът, който мечтае за любов.
– Това са двама приятели, които не са се виждали от дълго време – ще си помисли самотният.
– Това са двама търговци, които са сключили изгодна сделка – ще си помисли алчният за пари.
– Това е родител, който прегръща детето си, завърнало се у дома – ще си помисли майката.
– Твоите мисли, желания и това, което говориш, определя твоя характер, а не мнението на другите, казал мъдрецът на своя ученик.

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.Невероятна притча за последната крачкаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Oct 28 2019skafeto.comПритча за петимата мъдреци ни кара да се замислимВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Oct 24 2019skafeto.com

loading...