исторически събития

В световната история има редица исторически събития, които са известни и за които се говори и до ден-днешен. Всъщност, за някои от тях се говори толкова много, че те са се превърнали в легенди. А още по-интересното е, че има събития, които дори не са се случили по начина, по който ги знаем ние днес.

Докато не измислят начин за пътуване във времето, историята винаги ще бъде изпълнена с мистерии, пишат от dama.bg. Съществуват много случки от миналото, които ни карат да се запитаме как е възможно. Понякога хората жертват истината за някоя невероятна история. Открихме няколко известни събития от миналото, които са една красива лъжа.

1. Викингите не са разменили имената на Гренландия и Исландия нарочно
Мит: Викингите са го направили с цел, за да държат хората далеч от хубавата Исландия.
Истина: Исландия получава името си от шведски викинг, чиято дъщеря намира пътя до страната. Той бил толкова впечатлен от фиордите и айсбергите. Наименованието на Гренландия идва от Ерик Червения, който е прогонен от Исландия и търси нов дом. Открива Гренландия и решава да основе империя.

2. Троянският кон не е съществувал
Мит: След 10 години битка за Троя, гърците не успяват да го превземат. Те построяват огромен дървен кон и се скриват вътре, като се преструват, че си тръгват с корабите. Жителите на Троя вкарват коня в града, а гърците ги нападат.
Истината: Според археолози Троя е изгорен, а представата за дървения кон идва от „Одисея“ на Омир.

3. Не крава започва големия пожар в Чикаго през 1871
Мит: Големият пожар в Чикаго се е случил, защото крава бута газова лампа, докато собственичката я дои.
Истината: Катрин О‘Лери, собственичката, твърди, че е била заспала, когато пожарът избухва, но никой не ѝ вярва. По-късно някои репортери признават, че са измислили историите си.

4. В Термопили спартанците не са били сами
Мит: 300 спартанци защитават сами Термопили от персите за 3 дни.
Истината: Да, 300 спартанци наистина са бранили града, но са имали около 4000 съюзници. Били са по-малко от армията на враговете си, но са имали по-големи шансове за победа.

5. Хората не са скачали през прозорците през 1929, когато стоковата борса се срива
Мит: През 1929-та година Уол Стрийт губи толкова пари, колкото никога досега, и хората започват да скачат през прозорците.
Истината: 29-ти октомври 1929 е известен като Черен петък. Това е денят на огромния срив на Уол Стрийт. В онзи ден се губят 30 милиарда долара и това е историческо събитие. Човекът, който пуска слуха за скоковете, е Уинстън Чърчил, който вижда немския химик д-р Ото Матийс да пада от 16-тия етаж на хотела си. Това се е случило преди да се срине пазара.

6. На главата на Нютон не пада ябълка
Мит: Исак Нютон седял под едно дърво, когато ябълка пада върху главата му и създава теорията си за гравитацията.
Истината: Ябълките са помогнали на Нютон, но не по този начин. След като ученият напуска Кембридж, той се връща у дома, за да поработи върху това, което е пренебрегвал, докато е следвал. Той твърдял, че гравитацията има голямо влияние върху живота ни. Той гледа как ябълките на дървото в двора падат и работи върху това над 7 години.

7. Тялото на Уолт Дисни не е криогенно замразено
Мит: След като Уолт Дисни умира, тялото му е замразено, за да може един ден, когато технологиите напреднат много, той да бъде върнат от мъртвите.
Истината: Дъщеря му отрича това, казвайки, че баща ѝ е кремиран.

8. Нерон не е свирил на цигулка, докато Рим е горял
Мит: Римският император Нерон запалва Рим и свири на цигулка, докато гори градът.
Истината: Историците и учените не са съгласни какво точно се е случило тогава, но повечето са убедени, че владетелят няма нищо общо с пожара. Той не е бил в града, когато се случва. Връща се веднага, щом получава новините. Напътства пожарникарите и отваря градините си за хората, чиито къщи са унищожени. Някои вярват, че той е запалил града, защото не е харесвал визията му и е искал промяна. Знаем едно със сигурност: Нерон не е свирил на цигулка, защото не е била създадена.

9. Нямало е истерия по време на „Войната на световете“
Мит: Американската радио драма „Война на световете“ е излъчена на живо през 1938 като епизод за Хелоуин. Било е толкова реално, че е настъпила масова паника. Хората са си помислили, че наистина извънземните са започнали инвазия.
Истината: Шоуто е нямало толкова слушатели. Много малко хора са повярвали, че е истина. Те са позвъняли в полицията за повече информация, а няколко дни по-късно самото радио обявява, че шоуто не предава реални събития, а е фантастика.

10. Покахонтас и Джон Смит не са били влюбени
Мит: Имало е красива любовна история между Покахонтас и англичанина Джон Смит.
Истината: Когато Покахонтас, чието истинско име е Матоака, и Джон Смит се срещат, тя е на 11, а той на 27. Те не са били влюбени. Прекарали са малко време заедно, учейки различните езици.

11. Айнщайн не се проваля по математика
Мит: Алберт Айнщайн е гений и носител на Нобелова награда по физика, но не му е вървяла математиката.
Истината: Айнщайн е бил много добър по математика. На 15 той е решавал без проблеми интеграли и диференциали. Слухът идва, когато получава оценките си, докато учи в Швейцария. Там той получава 1, което означавало 6.00. След това системата се променя и 1 се свързва с провал.Учени реконструираха скелет на денисовия праисторически човекИзраелски учени разкриха, че са направили успешна реконструкция на скелета на денисовия праисторичес…Sep 20 2019skafeto.comНай-големият Исторически парк в света ще бъде открит в България на 22 юниНай-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип …Jun 17 2019skafeto.com