https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ако имате самочувствието, че вашият хладилник е най-подреденият в света – по-добре не четете тази статия, тя не е за вас. Но ако все пак искате да научите нещо полезно и да си изградите система за подреждане на продуктите, а не просто да ги нахвърляте ей така, то тогава обърнете внимание на материала.

А система трябва да има, тъй като в различните части на хладилника температурата е различна и не е без значение къде точно поставяме различните храни, тъй като всяка от тях има и различна трайност. Да започнем с камерата. Тук може да държите абсолютно всички продукти – от месо, зеленчуци, лед, хляб до шише мастика. Въпросът е в подреждането и пакетирането – трябва да се правят така, че да бъде лесно да се извадят.

Да преминем към вратата. Това е най-топлата част от хладилника. Следователно на нея трябва да стоят храните с най-голяма трайност. И въпреки че точно тук обикновено е отделението за яйца, нито на тях, нито на млякото име тук мястото. Вратата е удобна за сосове, горчица, бутилка вода.

Температурата при горните рафтове е умерена, затова те са най-доброто място за нещо готвено. Независимо дали е супата, която сте приготвили през деня, или прибраната в кутия недоядена манджа от китайския ресторант.

Долните рафтове е мястото с най-ниска температура. Затова тук дръжте прясното месо, прясната риба, яйцата и млечните продукти. Месото и рибата не бива обаче да се застояват повече от ден – два. И е добре да ги увивате във фолио, а също и да ги поставяте в дъното на хладилника.

Чекмеджетата по-принцип са за плодове и зеленчуци. Но не правете грешката да ги държите заедно. Ябълките, кайсиите, прасковите, крушите, сливите, гроздето, бананите, цитрусите (без грейпфрута обаче), кивито и ананасът в хладилника отделят етилен, който активира узряването и даже презряването им.

Този същият етилен обаче води до гниенето на всякакво зеле, всякакви зелени салати, на морковите и краставиците. И плодовете, и зеленчуците не ги мийте, преди да ги сложите в хладилника. Хубаво е да знаете и, че мястото на доматите не е в хладилника, защото там те променят вкуса си. И накрая – специалистите препоръчвате поне веднъж месечно да почиствате хладилника си.