Какво има в един смартфон? Учени пускат iPhone в блендер, за да разберат

Проектът има за цел да покаже количествата на редки или т.нар. „конфликтни“ елементи във всеки телефон и да насърчи по-високите нива на рециклиране.

Всяка година в света се произвеждат 1,4 милиарда мобилни телефона. Много от нас имат повече от един, но от какво са направени, откъде идват тези материали и какво е най-хубавото нещо, което може да се направи с нашите устройства, след като нямаме повече полза от тях?

Отговорите на всички тези въпроси са в центъра на един привличащ погледа нов проект, проведен от учени от Университета в Плимут, Англия.

Буквално чрез смилането на цял мобилен телефон на прах и след това провеждане на химически анализ на разтворените резултати, те се надяват да покажат защо всички трябва да се интересуваме от това, което се съдържа в един от ежедневните електрически уреди.

Те също така искат да покажат количествата на редки или т.нар. „конфликтни“ елементи, които всеки телефон съдържа, и да насърчават по-високи нива на рециклиране, след като устройствата достигнат края на полезния си живот.

Проектът е замислен от д-р Арян Диякстра и д-р Колин Уилкинс, геолози от Университетското училище за география, Земята и околната среда, като първоначалният им интерес е предизвикан от нарастващото използване на редки минерални ресурси във високотехнологични ежедневни предмети и отражението върху световната минна промишленост.

След това те работят в тандем с базираната в Девън компания за анимация Real World Visuals, за да създадат кратък видеоклип, който демонстрира количеството и разнообразието на ресурсите на Земята, използвани всяка година в производството на мобилни телефони.

Какво има в един смартфон? Учени пускат iPhone в блендер, за да разберат

Разчитаме все повече на нашите мобилни телефони, но колко от нас всъщност мислят какво стои зад екрана? Когато погледнете, отговорът често е волфрам и кобалт от конфликтните зони в Африка. Има и редки елементи като неодим, празеодим, гадолиний и диспрозий, да не говорим и за количеството злато, сребро и други елементи с висока стойност, чийто добив нанася допълнително вреди на природата„, посочва д-р Арян Диякстра.

Истинската причина дизайнерът на Apple да напусне компаниятаШефа на дизайна на Apple Джони Айв и основателя на компанията Стив Джобс създадоха най-креативното п…Jul 3 2019skafeto.com

За да проведат експеримента, изследователите взели смленият на фин прах телефон и го смесват при почти 500° C с мощен окислител – натриев пероксид. След това те могат да направят подробен анализ на получения разтвор в киселина, за да определят неговото точно химическо съдържание.

Резултатите показват, че телефонът, използван при тестовете, съдържа 33 гр. желязо, 13 гр. силиций и 7 гр. хром, както и по-малки количества други лесно намиращи се вещества.

Въпреки това обаче, в състава му се включват и редица от по-редките в природата елементи, включително 900 мг. волфрам и 70 мг. кобалт и молибден, както и 160 мг. неодим и 30 мг. празеодим. Всеки телефон съдържа и 90 мг. сребро и 36 мг. злато.

Това означава, че по концентрация телефонът има 100 пъти повече злато – или 10 пъти повече волфрам – отколкото за природна находка, която геолозите биха определили като „висококачествена“.

Експериментът също така показва, че за да се създаде само един телефон, трябва да се добиват 10-15 кг руда, включително 7 кг висококачествена златна руда, 1 кг медна руда, 750 гр. волфрамова руда и 200 гр. никелова руда.

Минно дело може да бъде част от решението на световните проблеми. Но сега сме в климат, където хората стават все по-социално отговорни и се интересуват от съдържанието на това, което купуват. Отчасти поради това, няколко от големите компании за мобилни телефони се ангажираха да увеличат процента на рециклиране. Това е положителен знак, че обществото, в което сме живели в продължение на десетилетия, се променя и се надяваме, че този проект ще насърчи повече хора да си задават въпроси за собственото им поведение„, обяснява д-р Колин Уилкинс.
Изтекли изображения с висока резолюция ни показват Apple iPhone 11От сега до началото на септември очакваме да се появят няколко смартфон флагмани на водещите компани…Jun 27 2019skafeto.com

loading...