органите ни

Органите ни са онази част от системата на тялото ни, която не спира да работи, независимо от това, което правим. Дали ще работим или ще почиваме, органите продължават своята работа, за да можем да функционираме. По тази причина е добре да разбираме дейността им, за да можем да усетим, ако има някакъв проблем и да се погрижим за него своевременно.

Позитивният ефект на съня върху физическото и емоционалното състояние на организма е резултат от цяла каскада от биохимични процеси, протичащи в тялото по време на сън, пишат от actualno.com. В този период всеки орган буквално се очиства от натрупаните през будната фаза на денонощието отпадни продукти и възстановява функционалността си. Учените отдавна са установили прякото влияние на съня върху най-важните органи на тялото. Оказва се, че някои от тях единствено по време на сън получават възможност за кратка възстановителна почивка, пише Puls.bg.

Мозък
По време на сън гръбначно-мозъчната течност, в която мозъкът плува, се изпомпва с по-интензивни темпове. Една от ключовите й роли е да отмива отпадните продукти, натрупани в отделните структури на мозъка, и да ги насочва към изнасяне от тялото. По-интензивното „хигиенизиране“ на мозъка докато спим е най-важният процес, подсигуряващ изчистването на съзнанието, за да се събудим отпочинали и свежи.

Сърце
Сърцето е един от органите, на които единствено сънят дава време за лека почивка от непрекъснатия им работен процес. Установено е, че в определени фази на съня сърдечната дейност се забавя до стойности, които са невъзможни за постигане в будно състояние. В този период се регистрират най-слабият пулс и най-ниското кръвно налягане за цялото денонощие. Това дава възможност на сърдечния мускул наистина да отпочине.

Бял дроб
Като неволеви процес, контролиран основно от вегетативната нервна систевма, дишането в будно състояние преминава през различни по интензивност интервали. По време на сън обаче то се забавя и навлиза в много по-равномерен период, даващ възможност за възстановяване на цялата мускулатура, която съдейства за непрекъснатия дихателен процес.

Мускулатура
По време на сън се установяват най-високите нива на растежен хормон. Той се секретира в хиповизата с най-висока интензивност именно докато спим. Той има ключова роля за възстановяване на мускулатурата и за укрепването й, както и за поддържането на ставите. Това е причина сънят да се посочва за изключително важен фактор в детска възраст, когато растежът на тялото е най-интензивен и изисква най-обилна секреция на растежен хормон. Сънят има незаменима роля както за възстановяването на най-важните органи на тялото, така и за укрепване на техните функции. Това обяснява защо проявите и оплакванията при хронично безсъние и недоспиване са толкова разнообразни и защо последствията им може да бъдат много сериозни.6 правила за здрави бели дробове – лесно и ефективноЗдравето на нашите бели дробове въобще не е за пренебрегване. Те са онзи орган, който отговаря за пр…Sep 26 2019skafeto.comРецепта с магданоз цери болни бъбреци и чисти черен дроб и жлъчкаРецептата с магданоз, която ви предлагаме, е класическа рецепта, използвана от китайската медицина.
Dec 28 2018skafeto.com


loading...