Какво хапват на Великден по света

Целият християнски свят отбелязва великденските празници. Включително и чрез храната, която поставя на своята трапеза, пише lifestyle.bg. И освен оцветените, твърдо сварени яйца, има много местни ястия и деликатеси, които съставляват традиционните великденски трапези по целия свят.

С днешна дата немалка чест от тях са доста „снизходителни“, тъй като включват храни, които преди години са били забранени по време на Великия пост, а и непосредствено след него. Затова и сега могат да се открият множество вариации в различните страни и региони – на сладки хлябове, сладкиши и ястия с месо и яйца.

Ето някои от традиционни и характерни великденски храни от света.

Финландия

Във Финландия mämmi е традиционен десерт, който се нуждае от няколко дни предварителна подготовка. Причина за това е, че трябва да се съхранява в хладилник доста време преди консумация. Прави се от вода, меласа, малцова ръж, ръжено брашно и портокалова кора за подправка.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tapsa Von Wee (@onnion)

Десертът се яде студен, с мляко или сметана.

Полша

Подобното на супа борш, или zurek на полски, не се прави изключително и само за Великден, но е често срещано ястие по време на празника. Представлява обилна и засищаща супа, приготвена от кисело ръжено брашно, наденица и твърдо сварени яйца.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magda Smaczna (@magdasmaczna)

Италия

Сладките хлябове са обичайна празнична храна в Италия. Подобно на colomba di pasqua, който се сервира по време на Великден. Оформен като гълъб, символ на мира, той е пълнен със захаросани плодове и поръсен с бадеми и перлена захар.

Австрия

Шунката е основната съставка на всяка великденска трапеза в Австрия. Едно от най-популярните ястия е osterschinken im brotteig, което представлява варена шунка, изпечена в тесто за хляб.

Холандия

Алкохолната холандска напитка, наречена advocaat, се приготвя от яйчени жълтъци, захар и бренди. Въпреки че може да се намери в Холандия през цялата година, традиционно се консумира по време на великденските тържества.

Гърция

Гръцкият традиционен сладък сплетен хляб tsoureki символизира Светата Троица. Твърдо сварените яйца, които са преплетени в него, са символ на кръвта на Христос – затова винаги са боядисани в червено.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by N (@nikokav)

Словения

Словенската рinca е популярно великденско лакомство, което бележи края на Великия пост. Характерно е с това, че има кръст, издълбан в тестото в горната част на хляба чрез което се отбелязва празникът.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josipa Sorić (@josipa.soric)

Аржентина

Tarta pasqualina е традиционен аржентински пикантен пай, пълен с рикота, твърдо сварени яйца, спанак, артишок и магданоз.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Artesanal 178 (@artesanal_178)

Голямото количество яйца, които се използват за направата му, символизира възкресението на Исус Христос, уточняват от Stars Insider.

Мексико

Capirotada е популярно мексиканско великденско ястие. Представлява сладък пудинг, който се сервира на Разпети петък, приготвен от хляб, подобен на багета, накиснат в сироп от захар, канелени пръчици и карамфил.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ericka Sanchez (@nibblesnfeasts)

Гарнира се с ядки и сушени плодове.


loading...