Чаят е ароматна напитка от изсъхнали или пресни листа от Camellia sinensis, вечнозелен храст, растящ в Китай и Източна Азия. След водата, това е най-широко консумираната напитка в света. Съществуват 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.

Чаят има стимулиращ ефект при хората преди всичко поради съдържанието на кофеин. Ранен достоверен запис на пиене на чай датира от 3 век след Христа, в медицински текст, написан от Хуа Туо. Той е популяризиран като развлекателна напитка по време на китайската династия Тан, а пиенето на чай се разпространява в други източноазиатски страни. Португалските свещеници и търговци го въвеждат в Европа през 16 век. Разбира се чаят не е напитка, подходяща само за зимния сезон. А и за да бъдем честни, пролетта не е най-топлият сезон. Затова и една чаша чай прекрасно допълва свежите пролетни дни и създава уют.

Все по-голяма популярност у нас набират две много близки по вид растения – куркумата и джинджифилът. И двете помагат за облекчаване на симптомите на морската болест и прилошаването, и имат антиоксидантни свойства. Може да се използват в комбинация за приготвяне на чай, като вкусът се обогатява от добавката на лимон и мед. Друг не много известен, но деликатен чай е този от сушени розови пъпки. Ароматът е женствен и уханието на рози се запазва в чая.

Какъв чай е да пием през пролетта

Ако сме се запасили през есента с плодчета от глог, сега е моментът да приготвим от тях освежаваща напитка. Чаят от глог може да се комбинира и с шипки, както и да се поднесе охладен.

Съществува чай, който е добър помощник в борбата с алергиите, съпътстващи пролетния сезон и разцъфналите цветя – този от ройбос. Южноафриканското растение е богато на флавоноиди и антиоксиданти, и стимулира имунната система. Името му означава „червен храст“ и притежава лек сладък аромат с привкус на земя. Може да се комбинира с ванилия, плодове и хибискус.

Какъв чай е да пием през пролетта

Екзотичният китайски чай Пу-ер вече се открива и у нас. Той е известен с това, че подобно на някои алкохолни напитки, с времето отлежава и придобива все по-вълнуващ аромат. Ако листата са отлежали няколко години, те придават на чая цветни нотки и сладко-горчив аромат.

Зрелият Пу-ер е отлежал 10-20 години и вкусът на чая от него става по-плътен, сложен и със земни нотки. Говори се и за несравнимия аромат на Пу-ер, отлежавал в продължение на 50 или 100 години, но засега той ще остане тайна за повечето от нас.


loading...