Стресът все по-често се превръща в неизбежен елемент от забързания начин на живот, а неговото влияние върху кожата може да бъде значително. Когато тялото ни е под натиск, то отделя повече кортизол и други хормони, които могат да доведат до различни кожни проблеми. Овладяването на стреса и неговите последици е от съществено значение, за да поддържате здрава и сияйна кожа. Експертите от Galen подчертават нуждата от цялостен подход за минимизирането му, както и неговите отражения върху кожата. Как да се справите?

Каква е връзката между стреса и кожата?

Стресът директно влияе на кожата чрез комплексен механизъм, който включва нервната и хормоналната система. Освобождаването на хормони като кортизол може да наруши нормалните функции на епидермиса и да предизвика различни проблеми:

 • повишено производство на себум: кортизолът стимулира мастните жлези, което може да доведе до запушени пори и акне;
 • зачервявания и обриви: стресът може да причини възпаление, което води до видими зачервявания и обриви по лицето и тялото;
 • петна и сърбеж: нервното напрежение често е свързано с дерматологични симптоми като сърбеж и поява на петна.

Какви кожни проблеми може да предизвика стресът?

Стресът може да предизвика или влоши редица кожни състояния. Някои от най-честите включват:

 1. Акне: повишеният кортизол може да увеличи производството на масла, което запушва порите и води до образуването на пъпки.
 2. Екзема: стресът причинява възпаление, което може да изостри екзема, като се проявява със суха, зачервена и сърбяща кожа.
 3. Псориазис: този хроничен автоимунен проблем също може да се влоши, като стресовите фактори предизвикват нови плаки.
 4. Розацея: влошаването на розацеята често е свързано с емоционално напрежение, което води до зачервяване и видими кръвоносни съдове.
 5. Уртикария: бързо могат да се появят сърбящи, възпалени уртики по кожата.

Как да се справим?

За да намалим тревожността и въздействието ѝ, е важно да приложите целенасочени стратегии:

 • физическа активност: редовните упражнения помагат за намаляване на нивата на кортизол и подобряване на циркулацията, което е от полза за кожата;
 • балансирано хранене: приемът на достатъчно витамини и минерали подпомага здравето на епидермиса. Включването на хранителни добавки също може да е полезно;
 • качествен сън: достатъчната почивка и регулиране на съня са критични за възстановяването на кожата;
 • техники за справяне със стреса: медитация, йога и дихателни упражнения могат ефективно да снижат нивата.

Включването на тези методи в ежедневието си не само ще помогне за поддържането на кожата ви красива и здрава, но и ще подобри общото ви благосъстояние. От Гален напомнят, че превенцията и ранната интервенция са ключови за контролиране на въздействието на неблагоприятните фактори върху нас.