Как да направим дома си по-хладен през лятото

Няколко седмици ни делят от официалното настъпване на лятото. И макар за момента жегите да ни изглеждат далеч, нищо не пречи да се подготвим и за времето, когато температурите навън ще са над 30 градуса.

Трудно е да се охладим, когато сме навън, затова пък можем да се погрижим домът ни да е няколко идеи по-прохладен през лятото. Ето съветите на Lifehacker за това.

Въздухът в стаята

Най-доброто време да пуснем свеж въздух в стаята е късно вечер. Тогава температурата на въздуха навън е спаднала значително. Можем да използваме и вентилатор – той няма да ни охлади, но поне ще раздвижи въздуха.

Изолиране на прозорци и врати

Как да направим дома си по-хладен през лятото

Сещаме се за ефективността на дограмата и пролуките под вратите през зимата, но не трябва да ги подценяваме и през летните месеци. Можем да го направим с лепящите ленти за изолация, както и с използването на рефлексно фолио върху прозорците, което ще „връща“ топлината навън.

Последният етаж

Как да направим дома си по-хладен през лятото

Ако живеем в къща, един от най-добрите начини да запазим топлината вътре през зимата и навън през лятото, е като сложим изолация на тавана. Така ще намалим и сметките си за ток за отопление или охлаждане с около 15 %.

Климатикът

Как да направим дома си по-хладен през лятото

Не трябва да чакаме температурите да достигнат 35 градуса, за да проверим състоянието на климатика. Най-важно е да сменим филтрите, които са от консумативите, които се износват най-бързо. Ако не сме сигурни какъв филтър да купим, най-добре да вземем стария в магазина за консултация.


loading...