пестим

Парите са едно от нещата, които определят до голяма степен какъв начин на живот ще имаме, дори и това да не ни харесва. Едно от основните неща, които всяко семейство трябва да направи, е да определи месечния си бюджет и да разпредели финансите по приоритети. Днес ще ви представим няколко съвета, с помощта на които ще успеем да пестим, без да се лишаваме от нищо.

Компетентно разпределение на финансите, ясни сметки и възможност за пестене (без лишения) – не е нужно да сте нито математик, нито милионер, за да не излизате на „минус“ в края на всеки месец, предават от iwoman.bg. Но какво, ако след заплата и аванс душата поиска разходка, а не да тича и да не крие честно спечелените пари някъде под масата? Решихме да разгадаем тайните на успешното управления на личния бюджет – без излишна драма!

Най-лесният начин да спестите пари е, колкото и да е странно, именно като ги пестите. Трябва да изберете всяка сума, чиято загуба не се отразява значително на вашите навици и стандарт на живот. Тя може да бъде 100, 50 и дори 20 лв. На първия етап сумата не е толкова важна. Важното е тези пари да се отделят редовно, от всяка заплата, веднъж месечно. Методът няма да донесе огромни суми пари, но ще помогне да се развие навик. Мозъкът ще свикне с действията и ще започне да възприема натрупването на пари като норма. Тези пари са минималният недосегаем и постоянно попълващ се запас. От време на време можете да ги обменяте за различни инвестиции: като влог, размяна на валута и др.

Важно е да развием навика да пестим пари и впоследствие да накараме парите да работят. Самият навик ще ни помогне в неприятни ситуации, които изискват пари, които нямаме в момента. В крайна сметка парите могат да бъдат изтеглени или изразходвани по всяко време от картата и спестовната сметка, те винаги са под ръка. Пликът, който се намира в най-отдалеченото чекмедже на бюрото ви, ще послужи като гаранция за „черни дни“. Това е първата стъпка по пътя към финансовата грамотност.Изхвърлете от дома си тези 7 неща, носят безпаричие, нещастие и болестиИскате ли винаги да имате положителна енергия във вашия дом? Тогава трябва спешно да се отървете от …Feb 8 2019skafeto.com

Трябва да знаете къде отиват парите. Колко харчите за сутрешно кафе, каква част от доходите се взимат от лошите навици и какво става за спонтанните покупки? Знаете ли колко на месец се изразходва за развлечения и задължителни плащания? Финансовата грамотност започва именно с ясен и точен баланс. Можете да изпишете всичките си разходи в тетрадка, за да анализирате в края на месеца за какво и колко пари се харчат. По-добре е да използвате помощни приложения, които ви показват всичко в диаграми, графики, списъци и таблици.

Приложенията за контрол на разходите са в повечето случаи безплатни и ще ви позволят да имате ясна представа за финансовото си положение. Следващата стъпка е анализ и евентуално преразглеждане на тези разходи. Започнете да намалявате най-безполезните сред тях (като например парите за цигари). Поставете си адекватен лимит на разходите за забавление. Погледнете внимателно необходимите плащания: подходяща ли е тарифата за мобилни комуникации, интернет и телевизия за вашите нужди или има смисъл да ги оптимизирате? Обърнете внимание на сметките за комунални услуги – не трябва да стигате до крайности и да спестявате от основни неща, но осъзнатата консумация не е навредила на никого.

Уверете се, че структурата на разходите е хармонична. Ако пестите от някои основни неща, но сте готови да изпразнете портфейла си за забавление, трябва да преразгледате финансовата си стратегия. В същото време е важно да запомните баланса: в изпълнение на дадена цел не се отказвайте сериозно и не се ограничавайте. Ако мислите не за това как да спестите, а за това как да увеличите доходите, можете да спестявате много по-бързо. Би било хубаво да се използват всякакви възможности за подобряване на професионалното ниво: курсове за продължаващо обучение, семинари и конференции (които също са безплатни), изучаване на чужд език – с времето знанията ще се преобразуват в пари. Защото ако не инвестирате в развитието си, тогава доходите няма да растат.Ако търсите работа и имате нужда от пари, сложете тази икона у домаКсения Петербургска е започнала да твори чудеса и да помага на хората, най-вече на жените още прижив…Jan 25 2019skafeto.com

loading...