https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Забравянето е проблем, който не е свързан единствено с напредването на възрастта. Много фактори могат да влияят на това как работи паметта ни – от недоспиване и стрес, до по-сериозни медицински състояния.

Без да решават по-сериозни проблеми, долните навици могат да работят в полза на паметта ни. Както и на цялостното ни здравословно състояние.

Гъби, шоколад и зеленчуци

Статия на Journal of Neurochemistry наскоро ни информира, че определен вид гъби като манатарките например, подобряват паметта и съдържат антиоксиданти, които намаляват вероятността да развием заболявания от сорта на деменция например. Черният шоколад и канелата подобряват когнитивната функция, а по-честото и обилно хапване на зеленчуци са благотворни за паметта генерално.

Стойностни отношения с близките

Пандемията ни показа, че изолацията и липса на реален човешки контакт имат катастрофални последствия върху психическото ни здраве. Затова не се учудваме, че качествените отношения с приятели и семейство се отразяват и върху това как функционира паметта ни.

Качествен сън

Тук няма нищо учудващо – колкото по-зле спим, толкова по-зле работи мозъкът ни.

Полезни хобита

Подобно на мускулите, и мозъкът ни има нужда от тренировка, за да е във форма. За това помагат хобита, които изискват да напрягаме паметта си като четене, кръстословици и други ментални игри.

Вървене на обратно

Това пък не го очаквахме, но Университът Ройхамптън в Лондон го доказва – ходенето на обратно стимулира мозъкът ни да работи „наопаки“ и да си спомня маршрута, който трябва да измине, уточняват от Inc.


loading...