Как да подредим хладилника
Kim Komando Show

Как да подредим хладилника си може би на пръв поглед изглежда доста лесна и проста задача, но всъщност съвсем не е така. Ако и вие вътрешно сте педанти и обичате реда, организацията и всичко да е изпипано до последния детайл, ви съветваме да продължите с четенето, защото триковете, които ще споделим, със сигурност биха ви били от полза.

Каква храна е хубаво да консумираме през дългите работни дниРаботната седмица може да бъде изключително напрегната, а представете си ако подготовката за нея зап…Jun 11 2019skafeto.com
Най-вероятно изхвърлянето на храна не ви е чуждо. Според социологически проучвания голяма част от хората изхвърлят около 25% от храната, която купуват – най-вече защото я оставят да се развали.  Дали ако хвърлим един бърз поглед в хладилника, няма да забележим кутия прясно мляко с изтъкал срок на годност, а в по-екстремни случаи – кашкавал, който е започнал да мухлясва?

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна

Един от най-добите начини да се справите по-добре с „управлението на храните вкъщи“ е правилната организация на хладилника. Много често, когато всичко е нахвърляно безразборно, затрупваме храни, които по-късно намираме, но вече не са годни за консумация. Поради тази причина най-добре е да намерим възможно най-оптималния начин за съхранение на продуктите в хладилника.

Те са царе на организацията! Вижте кои 3 зодии са най-подредениОрганизацията е качество, което не всеки човек притежава. Факт е, че тя помага изключително много в …Nov 27 2017skafeto.com

Нека първо да разгледаме от какви основни части е съставен всеки хладилник.

 1. Отделенията на вратите – най-топлата част от хладилника, така
  Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
  amazon.com

  че тук стоят храни, които са най-издръжливи.

 2. Горни рафтове – там имаме най-постоянната температура, затова напринямат нужда от готвене, в горната част на хладилника.

  мер много от ресторантите държат храните, които 

 3. Долни рафтове – там температурата е най-ниска, така че това е мястото на сурови меса, яйца, морски дарове, млечни продукти.
 4. Чекмеджета – поддържат сравнително влажни условия, които ще запазят плодовете и зеленчуците. Но не правете грешката да съхранявате всичко на едно място.

Сега вече можем да пристъпим и към същинската част с организирането на хранителните продукти в различните части на хладилника.

Месо 

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
Uncle Khoe K9 Shelter

Поставяйте пилешкото, свинското и телешкото в дъното на хладилника, тъй като там е по-студено, отколкото в предната част. И освен това, ако пържолите протекат, другите продукти няма да пострадат.

Страшно лесна рецепта за запеканка – рулца от тиквички с пилешко месоДнес ще ви предложим една уникална рецепта – рулца от тиквички с пилешко месо. Бърза и лесна за изпъ…Jul 5 2019skafeto.com

Плодове и зеленчуци

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
Her Campus

Обикновено в хладилниците има „чекмеджета“, които са предназначени тъкмо за плодовете и зеленчуците, ако все пак там нямате място, поставете ги на възможно най-ниския рафт. Имайте предвид, че зеленчуците имат нужда от повече влажност, докато на плодовете им трябва им по-сух въздух. Дръжте ги отделно едни от други, за да забавите процеса на разваляне.

Сезонни плодове и зеленчуци, които ще дадат свежест на лятотоЛято, слънце, море, ваканция, почивка, приятни емоции и множество щастливи мигове, споделени с прият…Jul 16 2019skafeto.com

Яйца и млечни продукти 

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
bonny.com.sa

С изключение на млякото може да групирате всички млечни продукти (сирене, кашкавал, масло) и яйца съвсем спокойно. Те не се нуждаят от прекалено ниска температура, затова най-високият рафт или по-предните позиции са добро място за тях. Тъй като обикновено срокът им на годност е кратък, ги подредете така, че да виждате маркировката им, когато отворите хладилника.

Колко всъщност са полезни яйцата?Яйцата, под всякаква форма – варени, бъркани, на омлет или на очи, са една от най-често срещаните хр…May 2 2019skafeto.com

Подправки и сосове 

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
cleaneatingveggiegirl.com

Идеалното място за тях е на вратата. Те не са особено чувствителни към промените в температурата. Някои видове кетчуп и горчица биха могли да запазят качествата си поне за месец, дори и извън хладилника.

Остатъци

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
patiencepersistenceandprideandphysicaltherapy.wordpress.com

Почти винаги ни остава нещичко от обяда/вечерята, което не изхвърляме и прибираме „за после“. Но за да има полза от това прибиране, поставете чинията в лявата част на хладилника, на нивото на очите. Така със сигурност няма да го пропуснете следващия път, когато отворите вратата, търсейки нещо вкусно за похапване.

Питиета 

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
es.dhgate.com

Много хладилници имат специален рафт за бутилки, което е изключително удобно и полезно – използвайте го. Ако все пак нямате такъв, постарайте се да сложите напитките на нивото на очите, така че да ги виждате, когато отворите. Това се отнася най-вече за продукти с кратък срок на годност като прясното мляко например.

Ключът към успеха е добра организация
Умният човек изживява своя живот, правейки от хаоса порядък!

Много е важно да умеете да групирате подобните храни заедно, така не само ще ви е по-лесно да откриете всичко, но и ще предотвратите изчезването на различни продукти в т.нар „черна дупка“ на хладилника.

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
YouTube

Също така когато пазарувате, издърпайте по-старите неща напред и поставете новите зад тях на рафтовете в хладилника. Така ще консумирате любимите си продукти, преди да е изтекъл срокът им на годност.

Имате нужда от повече място?

Как да подредим хладилника си, за да не изхвърляме храна
Pier 1

Цитрусовите плодове, ябълки, лук, домати, картофи, хляб, чесън и много други продукти не се нуждаят от съхранение в хладилник – можете да ги извадите съвсем спокойно, за да освободите място за по-належащите продукти.


loading...