https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Случвало ли ви се е да отлагате и да не сте сигурни защо? Абсолютно вярно е, че колкото по-дълго отлагаме да направим нещо, толкова повече стрес може да ни причини в дългосрочен план.

Ако вече знаете какво искате да постигнете, следващата стъпка включва намирането на стремежа да го направите! По-долу са някои от съветите, които психологът Иван Калев от talkpartner.bg намира за наистина полезни и ни препоръчва.

1. Първо, трябва да определите целта си.

Да знаеш какво искаш и защо само по себе си може да бъде мотивация. Напишете списък с всички причини, поради които вашата цел е особено важна за вас. Редовно преглеждайте списъка си. И се уверете, че вашата цел е SMART: Конкретен. Измерим. Достижим. Реалистичен. Времева рамка.

2. След това направете план за действие, който да ви помогне да реализирате целите си.

Мотивацията може да дойде от разбирането как да постигнете целта си. Можете да разделите първоначалната си цел на по-малки цели. Опитайте да използвате малки стъпки, за да ви помогне да започнете, и предприемайте постепенно по-големи стъпки, когато се чувствате по-удобно да се придържате към плана си за действие. Правейки това, целта ви ще изглежда много по-управляема и далеч по-постижима.

3. Използвайте външна мотивация.

Външната мотивация е просто фантастичен начин да кажем, че сме мотивирани от фактори извън нас, като пари, добри оценки, загуба на тегло и т.н. Решете как да се възнаградите по подходящ начин за постигане на определени етапи, като например получаване на добра оценка на тест или загуба на няколко килограма.

Това е чудесен начин да подсилите положително своя план за действие и още по-добър начин да оправдаете с масаж или чифт нови обувки. Без значение на колко години сте, получаването на награда е удовлетворяващо.

4. Оценете енергийните си нива.

Вашата липса на мотивация може да има много общо с липсата на енергия. Определете дали някой от обичайните виновници ви влияе негативно: неспокоен сън, стрес, лоша диета или дори депресия . Уверете се, че се грижите добре за себе си, като спите достатъчно, ядете питателна диета и включите ежедневни дейности, които управляват стреса. Освен това се уверете, че приемът на кофеин не е извън контрол!

Вижте и другите съвети ТУК.