Как да увеличим живота на автомобила
Снимка: Jan Baborák on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Много от нас се питат как да увеличим живота на автомобила си. За да може нашето МПС да работи ефективно възможно най-дълго и да се разваля по-рядко, е важно както да се управлява правилно, така и да се поддържа редовно, пише money.bg. Специалистите дават редица прости, но полезни съвета и правила, които трябва да се спазват, за да се удължи живота на машината:

1. Поддръжката трябва да се извършва в сроковете, посочени в инструкциите за експлоатация на автомобила. Също така трябва да използвате вида гориво, който е предписан за автомобила. Не пестете време и пари, в противен случай много скоро ще трябва да ги отделите за скъпи ремонти или нова кола.

2. Добре е да планирате маршрутите предварително, за да карате възможно най-малко по некачествени пътни настилки. Това ще запази качествата на окачването, амортисьорите и колелата.

3. Моторното масло трябва да се сменя навреме. В България това е оптимално да се прави на всеки изминати 10 хиляди километра. Това ще забави износването на двигателя.

4. Въздушният филтър трябва да се сменя на всеки 20-25 хиляди километра. Той предпазва двигателя от прах и мръсотия.

Необходимо е да се поддържа правилното ниво на налягане в колелата. Стойностите са посочени в информационния лист и измерванията могат да се извършват с помощта на манометър.

5. Внимателното шофиране играе огромна роля не само за живота на колата, но и за безопасността на водача, пътниците и другите участници в движението.

6. Претоварването на автомобила влияе негативно върху окачването, трансмисията, каросерията и др. Не надхвърляйте допустимите стойности на масата на товара.

7. Кратките пътувания, особено през зимата, износват двигателя. При ниски температури автомобилът трябва да се загрее добре преди потегляне.

8. Скоростната кутия ще продължи безаварийни си живот по-дълго, ако превключването на скоростите се извърши докрай и се прави гладко.

9. За да запазите акумулаторната батерия, освен другите грижи, тя трябва да бъде внимателно и сигурно закрепена. Тогава ще бъде възможно да се избегнат прекомерните вибрации. Също така трябва да проверявате напрежението на батерията поне веднъж на 2-3 месеца.

10. Важно е да сменяте редовно горивния филтър и да зареждате само в проверените бензиностанции.

11. Винаги подменяйте работните течности навреме: спирачна течност, в системата за управление, в скоростната кутия, в хидравличния усилвател. Честотата на тяхната подмяна е предписана в техническата карта за автомобила. Процедурата трябва да се извършва в автосервиз от специалисти.

12. Задължителен контрол върху чистотата на автомобила. Трябва периодично да посещавате автомивката. Мръсната кола по-бързо се превръща в купчина ръждясало желязо.

13. По-добре е незабавно да отстраните даже незначителните проблеми, за да не се стига до сериозни неприятности. Това засяга преди всичко безопасността.

14. Препоръчва се металните части и елементи да се третират с антикорозионна защита. Често реагентите, които се поръсват на пътя през зимата, попадат в купето, двигателя влияят негативно на всички части и и механизми.

15. Пълна проверка на спирачната система трябва да се извършва всяка година, особено за автомобилистите с голям пробег по некачествени пътища.

Още по темата:
Трябва ли да се мие двигателя на автомобила?Още една от дискусионните теми, свързани с правилната експлоатация на автомобилите: Трябва ли да се …May 16 2022skafeto.com

Какво да гледаме при купуване на кола втора ръка в БългарияМоже би смятате, че е добра идея да си купим употребявана кола в България, а всъщност това не е дале…Nov 17 2019skafeto.com


loading...