Rewow Yana Stanoeva
Яна Станоева, Снимка: Skafeto.com

К-поп музиката през последните години набира все по-голяма популярност в световен мащаб и у нас, но сякаш вълната тепърва предстои. Последователите на корейската музика не са типичните фенове и любовта им не свършва само със слушането и купуването на албумите на своите идоли. Те искат да се докоснат до самите тях и магията на к-поп музиката, не само изглеждайки като любимите си изпълнители, но и правейки денс кавъри, превръщайки се в танцьори – някои дори професионални.

Защо к-попа има такъв успех и става все по-популярна и в България? Това и още други интересни и вдъхновяващи неща ще ни разкрие Яна Станоева – основател и лидер на к-поп денс група REWOW.

– Разкажи ни малко за себе си и как момиче на твоята възраст решава да сформира група за к-поп танци?

– Аз съм Яна (или Чи) и съм на 14 години. През последните години успях да постигна нещо, което на пръв поглед ми изглеждаше твърде налудничаво. Идеята ми за сформирането на групата дойде съвсем спонтанно и на шега, но по ирония на съдбата, тя се превърна в реалност. Естествено, това нямаше да се случи без помощта на майка ми, която винаги е била мой учител, приятел и опора. Отначало не бях гледала много кавъри на групи, защото к-поп музиката все още не бе завладяла света до такава степен през 2016 година, затова и нямаше голям избор. Просто реших да обединя две от любимите ми неща: к-попът и танците!

– Откъде и кога се зароди любовта към танците?

– Ооо, винаги съм усещала танците в сърцето си! Танцувам, откакто се помня. Минавала съм през всякакви жанрове – латино, модерен балет, джаз, хип-хоп и какво ли още не. Имайки предвид, че к-попът обединява всички от тях, не мисля да спирам с начинанието си скоро. Не и докато продължава да ме прави щастлива.

– Защо „REWOW“, какво означава и от кога съществувате като група?

– Началото на групата бе поставено на 17-и септември, 2017 година. Бях на 12 години и определено нямах идея с какво се захващам, но мисля че доста добре успях да усвоя лидерската позиция. Относно името „RЕWOW“ – то означава повторение на думата „Уау”, така че всеки път, когато излезем на сцената, хората да възклицават.

Как к-попът вдъхнови едно момиче от София да следва мечтите си
Снимка: „Rewow“, личен архив

– Трудно ли беше реализирането на тази идея?

– Не мисля, че беше трудно. Смятам, че когато следваш мечтите си и най-голямото изпитание не би могло да ти попречи. Разбира се, всяка група има своите трудни моменти, но това само я прави по-здрава и мотивирана.

– Получаваш ли подкрепата на родителите си в това начинание и как намираш баланса между уроци, тренировки и забавление?

– О, да, разбира се! Получавам я, те винаги са ме подкрепяли във всяко мое начинание, за което съм им изключително благодарна. Успявам да балансирам задълженията, подреждайки по правилен начин времето си, макар и доста често да се разсейвам и плановете ми да се объркват.

Танците са полезни за ума и сърцетоДве отделни изследвания доказаха, че танците са повече от забавление – те са полезни за ума и сърцет…Jul 17 2019skafeto.com

– Защо к-попът стана така известен с денс кавърите на милионите фенове по света?

– Помните ли Gangnam Style на PSY? През 2012 година всички знаеха танца на тази песен само от гледане. Някои от движенията се запомнят лесно, а други – толкова трудно, че те карат да искаш да разбереш как наистина се правят. Мисля, че това накара хората да се интересуват повече от танцовата култура на Южна Корея.

Как к-попът вдъхнови едно момиче от София да следва мечтите си
Първи ред: Цвети, Вики, Тони, Втори ред: Яна, Теди, Ани, Вики (от ляво надясно), Снимка: AnimeS Expo 2019

– По какви начини ти помагат танците и оказват ли влияние в други сфери в твоя живот?

– Със сигурност танците ми показаха света в по-различна светлина. Определено ме направиха по-самоуверена и ми помогнаха да се отпусна пред хората, включително, когато правя презентации или дебатирам в училище, което е много полезно. Разсейват ме и позволяват на съзнанието ми да се изчисти от ненужни мисли.

– Какво мотивира и сплотява вашата група?

– Всички се мотивираме взаимно – с думи, хъс и умения. Чувството да знаеш, че някой е толкова запален по едно хоби, колкото и ти, е сякаш си открил сродната си душа. В този случай, всички в „REWOW” сме сродни души.

Как к-попът вдъхнови едно момиче от София да следва мечтите си
Снимка: „Rewow“, личен архив

– Какви трудности срещате в реализирането на различни проект и как ги преодолявате?

– Не бих казала, че откриваме големи пречки. Предизвикателства винаги има, но всеки път, когато се затрудним, майка ми, която е дългогодишен хореограф, ни помага. Също така, често каним специалисти от други танцови области да ни доразвиват.

– Намирате ли достатъчно възможности за изяви в България?

– Мисля, че в България само едно събитие е изцяло посветено на к-поп музиката. Въпреки това, доста големи събития създадоха к-поп категория през последните 2-3 години, което позволява на групите да се изявяват и развиват по-свободно. Колкото повече, толкова повече!

– Какви са бъдещите планове на вашата група?

– Този сезон ще усъвършенстваме танцовата си техника, като в същото време сме започнали проект, за който всички сме много ентусиазирани. От началото на септември, пък ще стартираме нови к-поп класове, в които всеки, който обича да танцува, може да се включи.
Най-завладяващите танцьори в кинотоТанцовите сцени са винаги солта и пипера на филмовите продукции. Пресъздавайки емоциите си само с по…Jul 28 2019skafeto.com

loading...