как лунният цикъл влияе върху съня

Запитвали ли сте се как лунният цикъл влияе върху съня? Изводите от скорошно проучване показват, че цикълът на естествения спътник на Земята оказва различни ефекти върху нас докато спим, пише The Guardian.

Във фолклора, Луната е натоварена със съществени отговорности: настроенията на хората, скоковете в престъпността и дори психозата – с тежи тежки обвинения се сблъсква единствения естествен спътник на Земята.

Но може ли „лунният ефект“ да попречи на съня?

Учените отдавна са разбрали, че човешката дейност се стимулира от светлината, било то слънчева, лунна или изкуствена светлина. Но ново проучване предполага, че способността ни да спим е силно засегната от лунния цикъл, дори когато се вземат предвид изкуствените източници на светлина.

Използвайки монитори за китки, изследователите проследяват моделите на сън при 98 индивида, живеещи в три местни общности в Аржентина в продължение на един до два месеца.

Една общност няма достъп до електричество, втора има ограничен достъп до електричество, докато трета общност се намира в градска среда и има пълен достъп до електричество.

Участниците и в трите общности показват същия модел на трептения на съня Лунния 29,5-дневен цикъл: продължителността на съня се променя между 20 и повече от 90 минути, а времето за лягане варира от 30 до 80 минути.

Във всяка общност пикът на участниците, които спят по-малко и стоят до по-късно, настъпва през периода от три до пет дни преди пълнолунието, а обратното се случва през нощите, предшестващи новолунието, установяват авторите.

Данните са донякъде изненадващи, тъй като първоначалното очакване е било за по-малко сън и повече активност в нощта на пълнолунието.

„Но се оказва, че нощите преди пълнолуние са тези, които имат по-голямата част от лунната светлина през първата половина на нощта“, твърди авторът на изследването Хорасио де ла Иглесия, професор по биология от Университета във Вашингтон.

Данните показват, че „ефектът на лунната фаза“ върху съня изглежда е по-силен, колкото по-ограничен е достъпът до електричество.

В опит да потвърдят своите констатации, учените сравняват резултатите си с подобно събрани данни от изследване на 464 студенти от Сиатъл. И откриват същите трептения в моделите на съня.

Човешкият сън се синхронизира с лунните фази, независимо от етническия и социално-културния произход и от нивото на урбанизация“, пишат изследователите в списание Science Advances.

Де ла Иглесия добавя: „Ние, хората, сме склонни да вярваме, че сме успели по някакъв начин да контролираме природата и използването на изкуствена светлина е чудесен пример за това. Но се оказва, че има някои природни сили, от които не можем да се измъкнем.“

Вижте още:
Ето по колко часа за сън трябва да отделим според възрастта си (ТАБЛИЦА)Сънят е много важна част от живота на нашия организъм. Спокойният сън осигурява не само почивка на м…Aug 23 2020skafeto.com

Откриха храните, които предизвикват безсъниеУчени от Колежа на лекарите и хирурзите към Колумбийския университет откриха храните, които предизви…Dec 15 2019skafeto.com


loading...