каменни делви Индия
Каменни делви, открити преди индийските в Лаос

Мистериозни гигантски каменни делви изникват сякаш от земята в Асам, Североизточна Индия. Явлението е документирано от изследователи от Австралийския национален университет (ANU) и описано в статия в Journal of Asian Archaeology.

Според местните жители съвсем не може да се говори за откритие, защото каменните делви винаги са били по описаните места. 65 делви се различават по форма и украса, някои от тях са високи и цилиндрични, а други са частично или изцяло в земята. Подобни делви, някои до три метра високи и до два метра широки, преди това са открити в Лаос и Индонезия.

„Все още не знаем кой е направил тези гигантски делви. Всичко е малко мистерия“, казва докторантът на ANU Николас Скопал.

Гигантски каменни делви излизат от земята в Индия
Делвите в Асам

Друга загадка е за какво са били използвани огромните каменни съдове. Изследователите смятат, че вероятно са служели при погребални обреди.

„Има истории от народа Нага, настояща етническа група в Североизточна Индия, че са откривали делви от Асам, пълни с кремирани останки, мъниста и други материални артефакти“, казва г-н Скопал. „Изглежда, че няма нито една жива етническа група, свързана с тези каменни съдове в Индия, което определя важността на запазването има като ценно културно наследство“, допълва ученият.

Гигантски каменни делви излизат от земята в Индия
Делвите в Асам

Колкото по-дълго се забавя поставянето на охрана, толкова по-вероятно е те да бъдат унищожени, тъй като в тези райони се засаждат повече култури и се изсичат горите. Изследователите се опитват да убедят местните общности да се намерят подходящи места за каменните древни съдове, така че да не се пречи на фермерите и в същото време да се съхранят находките, които продължават да се откриват, сякаш сега се появяват от земята.

Вижте още:
Елитът в Древен Египет пиел гъста бира, подобна на кашаАнализ на фрагменти от керамика, открити от учените в Хиераконполис (Нехен), древен град в Южен Егип…Dec 11 2021skafeto.com

Древна плоча разкрива, че Вавилон е познавал тригонометрията преди ПитагорПлоча от Вавилон, известна като Plimpton 322, е един от най-сложните и интересни математически обект…Aug 14 2021skafeto.com

Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com


loading...