Катето Евро

Катето Евро е любимка на няколко поколения български киномани и има защо. Освен като актриса, тя се изявява от малкия екран и като изкусен кулинар. Рецептите й са простички, вкусни и не изискват да похарчиш цяло състояние, за да получиш вкусен резултат.

Звездата на обичаната актриса Катерина Евро изгря в култовия филм “Оркестър без име”. Това не е първото предложение към нея да се снима в киното, защото като една от най-търсените ни манекенки е имала доста предложения, но тя отхвърляла всички, защото не били за главна роля. С днешна дата Катя е изиграла близо 40 роли в родни и чужди филмови продукции, но има ангажименти не само като актриса, а и като тв-водеща. Тя води кулинарно предаване по БНТ, а преди година издаде книга “Тетрадка за рецепти и спомени”, в която споделя някои от най-любимите си специалитети. Новата книга на Катерина Евро е нейната автобиография, в която тя описва богатия си житейски и творчески път с много чувство за хумор, но без да спестява и трудните моменти. Катето Евро даде обширно интервю за вестник „Труд“.Жестока драма разделя Катето Евро от баща йЕдва ли има някой от нас, който да не е свикнал да вижда Катето Евро винаги усмихната и позитивна. К…Apr 13 2019skafeto.com

– Миналата седмица представи автобиографията си “Катерина Евро… и още нещо”. Какви са първите отзиви?
– Имам много хубави отзиви и то от хора, които наистина уважавам и няма как да не ми е приятно. Почти всички мои приятели веднага са си я купили и са я прочели. Споделиха ми, че като са я започнали и не са могли да я оставят до късно през нощта. Това е най-показателно, че им е харесала, защото се случва да започнеш една книга и да си кажеш – хайде друг път ще я дочета. Ани Пападопулу също ми каза, че я е чела до 2 часа през нощта, като през това време и се е смяла, и плакала. Майката на Мартина Вачкова пък я е прочела за три дни, защото не й се искало да я свърши бързо, а да продължи възможно най-дълго.

– Докато пишеше книгата, каква равносметка си направи – щастлив ли е житейският ти път досега и за какво още мечтаеш?
– Точно това си говорихме с моята приятелка Диляна Ценова-Гогова, с която заедно написахме книгата, че имам много щастлив живот и всичко, което съм си помечтала, се е случило. Искала съм да се оженя по любов, да имам деца и въпреки че, за съжаление останах с едно, съдбата изпълни и това ми желание и сега имам внуче. Много съм благодарна за това, както и че съм заобиколена с много хора и приятели, които ме обичат. Така че, равносметката е, че животът ми е хубав, даже скоро си мислех, че нямам повече мечти, но ето че съдбата сега ми дава и доста работа.

– Над какво работиш в момента?
– Снимах се в главна роля в нов български филм – “Пътуващо кино”, а премиерата му ще бъде на фестивала “Любовта е лудост”. В него си партнирам с Любен Чаталов и Юрий Ангелов и мога да кажа, че нищо по-интересно не съм играла до този момент. Ролята ми е и тъжна и драматична, хората ще ме видят в различна светлина на сериозна актриса и мисля, че филмът ще се хареса. Става въпрос за взаимоотношенията между трима души, които някога са играли заедно във филм – моята героиня е актриса, но на нея не й е потръгнало и се е пропила, а после съдбата отново я събира с тях двамата…

– На представянето на автобиографията ти присъстваха много популярни личности и твои приятели. Думите на кои от тях успяха да те трогнат до сълзи?
– На тези, които излязоха на сцената, разбира се. Едно от най-хубавите послания беше на Жоро Мамалев. Той ме развълнува много с думите му за мен – как едно най-обикновено момиче, незавършило ВИТИЗ е успяло да се реализира и сега споделя интересната си история в книга. Камен Воденичаров и Любен Чаталов също излязоха на сцената и ме разплакаха.

– Сигурно има и интересни истории, които не си включила в книгата ти?
– Непрекъснато се сещам за неща, които не съм написала, но животът е толкова богат, че не може да се опише всичко в една книга. Забравих например да разкажа историята за това, как скочих и избягах от втория етаж на “Шейново”, след като родих Сашко! Той се роди много дребничък, само 2, 2 кг. и такива бебета ги държат на място и не ги дават на майките. Освен това, тогава в “Шейново” имаше и някаква бактерия, а аз трябваше да седя в една стая в болницата и само ги молех да ми го покажат, а те: “Не може.” Беше безсмислено да стоя там и затова казах на мъжа ми да ми донесе дрехи и избягах от втория етаж. После горчиво съжалявах, че оставих Сашко, а имах много кърма, но му я изцеждах и всеки ден му я носех – голяма драма се получи!

– Азис също дойде на представянето на твоята книга, но учуди много хора, че не се качи на сцената да сподели някой забавен момент, което веднага породи много слухове. Каква е истината?
– Истината е, че той се притесни, че има толкова много хора и затова не се качи на сцената. Аз му викам: “Хайде бе, Васе, излез!” А той: “Кате, хвана ме срам пред всички да разкажа”. Иначе имаме много забавни истории с него, които съм включила и в книгата. Много се смеем с това, че винаги като пътуваме някъде с него и той: “Кате, хайде да сме в една стая!” След това, обаче започва да ме тероризира, защото на него непрекъснато му е студено, а на мен ми е горещо. Той носи радиатор, аз го махам и така все не можем да се разберем, но винаги ни е забавно заедно, въпреки че понякога и си плачем…

– В какво се крие магията на постановката “Горката Франция”, която вече толкова години се играе пред пълни салони и даже Лили Иванова го е гледала няколко пъти?
– Пиесата се играе от осем години, защото е много интересно написана комедия, а в нея се говори за проблем, който е много актуален и вълнува всички – за гей връзките. За мен най-хубавото е, че в нея играем със синът ми на една сцена, а той така хубаво играе и хората много му ръкопляскат. Това е най-голямата гордост за една майка – синът й да е толкова добър актьор. Лили Иванова е гледала този спектакъл пет пъти и винаги идва с огромен букет за нас със Сашето, взаимно се харесваме с нея. Приятелки сме – не се виждаме често, но наистина се харесваме и аз я обожавам. Била съм на много нейни концерти, дори един път ходихме с братята и снаха ми и беше страхотно преживяване, защото ние бяхме до рояла, точно до нея. Докато тя пееше на 20 см. от мен, разбрах колко е велика и плаках през цялото време – на всичките й песни. Наистина я обожавам!

– Твоето кулинарно шоу се казва “Бързо, лесно, вкусно: храна за душата”. Какво храни твоята душа и какво те натъжава?
– Всичко, което е хубаво и приятно ми храни душата – моята градина, цветята ми, кучетата ми… Натъжавам се, когато видя по улиците удряни и малтретирани кучета, както и бедни хора, които ровят в кофите за боклук, също възрастни жени, на които им се налага да продават цветя, за да добавят някой лев към малката пенсия. Много неща ме натъжават…
– Истина ли е според теб, че любовта на мъжа минава през стомаха?
– На мен мъж никога не ми е готвил през живота, а съпругът ми въобще не можеше да готви. А любовта на мъжа наистина минава и през стомаха и аз съм спечелила от това, че готвя много вкусно. Иначе за мъже вече не мисля, каквото е било-било и е минало. На 62 години съм и имам други приоритети.

– Наистина ли го казваш, ти изглеждаш много добре!
– Да, това е приключило за мен и от 7 години, след като си отиде мъжът ми, не ме вълнуват такива неща. Смятам, че любовта е за младите, аз съм на възраст и не мога да се занимавам с това. Сега за мен най-хубавото е да обърна внимание на внучката ми – да я уча, да садим в градината, да я заведа на кино и да рисуваме. С нея правим всичките тези неща, които на младини не успях да правя със Сашко.
– А кой ти е душеприказчик?
– Той не е само един – с всичките ми приятели мога да си споделя всичко, но най-големият ми душеприказчик е Валя Горанова ( съпругата на Орлин Горанов-б.а.).
– Най-хубавият комплимент, който си получавала от жена?
– Веднъж Стоянка Мутафова ми каза: “Ти си много добра актриса”. Аз й викам: “Лъжеш ме!” А тя: “Не, така е”.

– Тези дни ни напусна голямата ни актриса Виолета Гиндева. Според теб умеем ли да ценим такива личности, докато са още сред нас?
– Не ги ценим много, малко ги забравяме, като поостарееш малко и излезеш от тази работа и освен близките, повечето хора те забравят, но такъв е животът… Аз лично, още от малка много съм я харесвала, гледала съм почти всички нейни филми, направо съм я обожавала.
– Някои от най-близките ти хора вече не са на този свят. Усещаш ли присъствието им до теб и сънуваш ли ги?
– Да, мъжът ми дори го сънувам всяка нощ – няма нощ, в която да не го видя на сън. Сънувам често и майка ми, сънувам ги и те са до мен, но за съжаление не помня подробности на другия ден.

– Майка ти е имала дарбата да предвижда бъдещето и ти е познала с точност кога ще се омъжиш и че ще станеш актриса. Кои са най-ценните уроци, които си получила от нея?
– Тя винаги ми казваше, че когато човек мисли за доброто и вярва, че то предстои и така наистина го предизвиква да дойде. Учеше ме, че трябва винаги да вярвам, че най-хубавото предстои да ми се случи. Също така ме съветваше, че не трябва да мислиш и да си представяш лоши неща, защото така можеш да ги предизвикаш. Друго, което съм запомнила от нея е – никога да не правиш на друг човек нещо лошо и да не завиждаш, защото завистта и лошото чувство също се връщат към теб. Аз се опитвам да спазвам тези неща.
– Любима мисъл?
– Посееш ли добро – ще пожънеш добро!Катето Евро обеща страхотна изненада: Пак се снимам след 12 години почивка от киното, така обаче никога не сте ме виждалиКатето Евро се завръща на големия екран! Обичаната българска актриса се снима за първи път след 12-г…Sep 11 2017skafeto.com

loading...